Ovog vikenda zimski uvjeti na cesti i obvezna dnevna svjetla

Objavljeno: 25.10.2012.

Hrvatski autoklub (HAK) upozorava vozače kako tijekom predstojećeg vikenda nastupaju zimski uvjeti na cesti te, zbog uvođenja zimskog računanja vremena i obveza uključenih dnevnih ili kratkih svjetala na autu.

Meteorolozi za vikend 27./28. listopada najavljuju snijeg (ponajprije u Lici) i još niže temperature a u području Svetoga Roka i nalete bure pa je nužno vozilo pripremiti za jesensko-zimske uvjete! U HAK-u kažu kako za to nije potrebno puno vremena niti novca jer vozači mogu puno toga i sami bez mehaničara i skupih servisa.

Ponajprije, treba obratiti pozornost na gume. Svakako bi bilo poželjno već staviti zimske gume na sva četiri kotača, a ako vozači imaju gume iz prijašnjih sezona, provjerite njihovo godište (napisano na bočnoj strani pored oznake DOT, npr. 2309, prva dva broja su oznaka tjedna u godini proizvodnje, druga dva broja su godina proizvodnje), kao i njihovu istrošenost (dubina utora, „šare“ profila, ne smije biti manja od 4 mm). Kako se neki i zimi rado voze s ljetnim gumama, valja reći kako takva guma ne odgovara zimskim uvjetima, odnosno već onim uvjetima s temperaturama ispod +7 stupnjeva. Tvrda je i slabije mogućnosti odvođenja velikih količina vode ili snijega. HAK je nedavno objavio rezultate posljednjeg testiranja kvalitete i sigurnosti zimskih guma, kako bi se vozači mogli detaljnije informirati.

Tekućine u vozilu su od presudne važnosti! Potrebno je provjeriti koliko je vremena prošlo od posljednje izmjene antifriza jer kvalitetna rashladna tekućina u motoru osigurava nesmetani rad u zimskim uvjetima. Provjeriti valja i stanje ulja u motoru, kočione tekućine... i po potrebi zamijeniti. Za dobru i sigurnu vidljivost važne su još i tekućina za pranje stakala (koja se ne smrzava na niskim temperaturama) i metlice brisača. A filtar zraka (kabine) ne smije biti začepljen zbog uvenulog lišća niti biti mokar jer će zrak koji struji preko njega uvijek biti vlažan i smrdljiv, te će unutarnja strana stakla biti stalno zamagljena, a vidljivost loša.

Posebnu pozornost treba obratiti na akumulator! Posebice na čistoću kontakata između stupića akumulatora i klema na kablovima. Odnosno, dijagnostičkim uređajem ispitati napunjenost kapaciteta akumulatora i njegovo stanje pod opterećenjem kako bismo mogli predvidjeti izdržljivost na niskim temperaturama.

Osim što je na cesti važno dobro vidjeti, još je važnije biti viđen! Pozornost, stoga, valja posvetiti i svjetlima. Svi svjetlosni sklopovi na vozilu moraju biti ispravni! Članovi HAK-a mogu iskoristiti pogodnost njihove besplatne provjere u svojem autoklubu.

Ispravne kočnice su u zimskim uvjetima presudne. Rade li ispravno i koče li kotači jednako, odnosno da ne zanose vozilo, vozači neka prepuste provjeri stručnjaka, pri čemu članovi HAK-a kočnice mogu besplatno provjeriti u radionici svog autokluba. U slučaju da kočnice nisu ispravne, ne treba ni pomišljati s takvim vozilom kretati u promet već ih smjesta popraviti. Inače će zaustavni put biti duži od očekivanog, a posljedice mogu biti kobne.

U HAK-u upozoravaju kako će Hrvatska i ostali dio Europe uz izuzetak Islanda, ove godine pomaknuti satove na zimsko računanje vremena u noći s 27. na 28. listopada. Kazaljke na satu tada će se pomaknuti jedan sat unatrag, sa dva sata na jedan. S početkom zimskog računanja vremena povezana je i odredba članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojoj u razdoblju zimskog računanja vremena, od posljednjeg vikenda u listopadu pa sve do posljednjeg vikenda u ožujku, na motornim vozilima i za vrijeme vožnje (i) danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Vozače bicikla, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, upozoravamo da su dužni noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Isto tako, pješaci, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja noću i danju, u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti osvijetljeni ili označeni s reflektirajućim materijom. Sve one koji se ne budu pridržavali ovih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, čeka novčana kazna u iznosu od 300 kuna.