Hrvatski autoklub na Danima hrvatskog turizma

Objavljeno: 26.10.2012.

U Dubrovniku su 18. i 19. listopada 2012. održani 16. po redu „Dani hrvatskog turizma“, manifestacija koja okuplja turističke djelatnice i djelatnike, na kojoj se analiziraju rezultati i učinci protekle turističke sezone te priprema sljedeća.

U sklopu manifestacije održan je 12. Hrvatski turistički forum, susret s predstavnicima Vlade, predstavljen je nacrt Strategije razvoja turizma do 2020. te su održani radni sastanci i stručni skupovi strukovnih udruga. Među njima je bio i stručni skup “Održivi kamping” koji su zajednički organizirali Hrvatska gospodarska komora, Udruga kampista Hrvatske, Kamping udruženje Hrvatske i HAK.

Na skupu “Održivi kamping” ministar Veljko Ostojić istaknuo je kako je Hrvatska ove godine postala šampion Mediterana po broju noćenja, a turistička sezona najbolja u hrvatskoj povijesti i čestitao svima koji su tome doprinijeli. Ministar Ostojić kazao je kako su mu poznati izazovi s kojima se susreću kampovi te najavio rješavanje pojedinih problema, poput izmjena Zakona o turističkom zemljištu nužnih radi daljnjih investicija u kampove.

Gđa. Lejla Krešić Jurić, direktorica Sektora za turizam HGK uvodno je kazala kako je, zahvaljujući pojačanom naporu i suradnji s HAK-om ovogodišnja akcija testiranja kvalitete kampova opstala te je izrazila nadu za nastavkom suradnje kojom se podiže kvaliteta usluge kampova.

Predsjednik HAK-a g. Slavko Tušek pozvao je prisutne na nastavak dosadašnje kvalitetne suradnje i unaprjeđenja turističke ponude kao ključnog dijela autentičnog hrvatskog turističkog proizvoda.

Okupljene su pozdravili i g. Branko Marolt, predsjednik Udruge kampista Hrvatske, predsjednik Kamping udruženja Hrvatske te g. Tihomir Nikolaš.

Na stručnom skupu prezentacije su održali g. Igor Vidas, predsjednik skupštine KUH, koji je predstavio rezultate kamping sezone, zatim g. Goran Tudorović, direktor konzultantske tvrtke Effectus Consulting, koji je predstavio nekoliko projekata i govorio o budućnosti hrvatskog kampinga. Predsjednik Međunarodnog udruženja kampista F.I.C.C. (Fédération Internationale de Camping et de Caravanning) g. Joao Alves Pereira govorio je o ekološkim očekivanja kampista te ekološkom upravljanju i certificiranju kampova, dok je g. Zvonko Šmuk, glavni tajnik HAK-a predstavio rezultate ovogodišnjeg testiranja kvalitete kampova, sa dobrim i manje dobrim primjerima.

Tijekom manifestacije dodijeljene su nagrade i priznanja za 1., 2. i 3. mjesta u akcijama „Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2012.“, „Plavi cvijet“ i „Zeleni cvijet“, te „Čovjek ključ uspjeha u turizmu“.

Dodjelom turističkih nagrada za najbolja turistička odredišta i za djelatnike godine u turizmu, uz izravni televizijski prijenos i u prisutnosti premijera Zorana Milanovića, završeni su Dani hrvatskog turizma 2012. U dodjeli nagrada sudjelovali su i potpredsjednik Vlade i ministar Branko Grčić, te ministri Gordan Maras, Siniša Hajdaš Dončić, Željko Jovanović i domaćin ministar turizma Veljko Ostojić.

Slavko Tušek, predsjednik HAK-a dodijelio je nagrade najboljim kampovima koji su sudjelovali u testiranju. Nagrade i priznanja za 2. i 3. mjesto u kategoriji kampova dodijelili su g. Zvonko Šmuk, glavni tajnik HAK-a i g. Joao Alves Pereira, predsjednik F.I.C.C.

Među pobjednicima - djelatnicima godine u akciji Hrvatske turističke zajednice „Čovjek ključ uspjeha u turizmu 2012.“ je i gđa. Irena Belamarić, izvjestiteljica u Informativnom centru HAK-a, kojoj je nagradu uručio ministar turizma Veljko Ostojić.

REZULTATI TESTIRANJA KAMPOVA 2012. (u suradnji HGK, HAK, KUH i UKH)

U kategoriji malih kampova (kapaciteta do 300 osoba) :

  • 1. mjesto - Kamp Bor, Krk
  • 2. mjesto – Kamp Peroš, Zaton
  • 3. mjesto – Kamp Adriatic, Orebić

U kategoriji kampova srednje veličine (kapaciteta 301 – 1500 osoba) :

  • 1. mjesto – Kamp Vira, Hvar
  • 2. mjesto – Kamp Stobreč-Split, Split
  • 3. mjesto – Kamp Kozarica, Pakoštane

U kategoriji velikih kampova (kapaciteta više od 1501 osobe) :

  • 1. mjesto – Kamp Lanterna, Tar
  • 2. mjesto – Kamp Solaris, Šibenik
  • 3. mjesto – Kamp Bi-Village, Fažana

Najbolji kamp kontinentalne Hrvatske – Kamp Slapić, Mrežnički Brig