Blagdan svih svetih donosi produljeni vikend

Prometna prognoza za 1. studenoga

Objavljeno: 30.10.2012.

Svi sveti su svetkovina koja je, bez obzira na vjersku pripadnost, prihvaćena kao zajednička civilizacijska vrijednost. Stoga je to i naš državni blagdan, dan kada se uz svijeće podno križeva i kapelica prisjećamo onih koji više nisu s nama, s nadom da su svi oni, u svjetlu vjere, pronašli svoj mir. Spomen na svete mučenike u kršćanskoj se tradiciji slavi od 4. stoljeća, no tek je 835. papa Grgur IV. odredio da se u cijeloj Crkvi svetkovina Svih svetih slavi 1. studenoga. Osjećajući potrebu povezivanja s osobama koje nam nedostaju, koje su umrle, većina nas svake godine za blagdan Svih Svetih pohodi groblja, uređuje grobove, pali svijeće,... Sve odiše suzdržanom, svečanom i vrlo posebnom atmosferom koja i dan i noć čine jedinstvenima.

Kako bi se što brže stiglo do tihih domova naših najbližih, prometni režim, posebice u našim većim gradovima, mijenja se i prilagođava dolascima na groblja.U srijedu, 31. listopada, četvrtak, 1. studenoga, te na Dušni dan 2. studenoga, na većini gradskih prometnica u najužoj blizini groblja, bit će zabranjen promet motornim vozilima - osim autobusima gradskog prijevoza, vozilima invalida i auto-taxi vozilima. Kraj velikih gradskih groblja redovne autobusne linije mijenjat će vozni red, a neke će biti i ukinute pa se valja na vrijeme informirati – na stajankama gradskih prijevoznika, kroz lokalne tiskovine, koje će izaći uoči blagdana Svih Svetih. Ili na info-telefonu HAK-a: 062 777777

Na važnijim državnim cestama i autocestama u srijedu, u poslijepodnevnim i noćnim satima te u četvrtak ujutro, uz promjenjivo vrijeme u većini krajeva, očekuje se gust promet i kraći zastoji, posebice na naplatnim postajama Lučko i Ivanja Reka kao i na graničnim prijelazima Macelj i Bregana, Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja te Bajakovo.

Stoga je, zbog bolje protočnosti, u srijedu uoči Blagdana, zabrana prometa teretnim motornim vozilima iznad 7,5 tona najveće dopuštene mase, od 15 do 23 sata, a u četvrtak od 14 do 23 sata. Na važnijim državnim cestama: državnim cestama u Istri (D21, D66, D200, D300 i ŽC5002 (Novigrad-Vrsar), D8 (Jadranskom magistralom) i državnim cestama D23, Žuta Lokva-Senj, D39, rotor Šestanovac-Dupci, D9, Metković-Opuzen.

No, Ličkom magistralom (D1) nema zabrane prometa za ta vozila. Kao ni na autocestama.

Kako će i ovaj Blagdan većina našig građana (i onih koji će stići iz inozemstva) spojiti s vikendom, u nedjelju, 4. studenoga, očekuje se gust promet u smjeru unutrašnjosti, na graničnim prijelazima, od Srbije i Bosne i Hercegovine na ulasku u Hrvatsku, odnosno na izlasku ka Sloveniji.

 

Prošlogodišnji Blagdan protekao je, uglavnom, bez većih problema u prometu pa ostaje da i ove godine budemo susretljivi i pozorni. U duhu Blagdana.

 

Informacije o prometu po gradovima:

Zagreb: http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=13

Split: http://www.promet-split.hr/

Rijeka: http://www.autotrolej.hr/default.asp

 

Nikša Bjelajac, voditelj Informativnog centra HAK-a