Odgovornost za volanom u vrijeme Martinja

Objavljeno: 8.11.2012.

Približava se vrijeme Martinja, tradicionalnog narodnog običaja krštenja mošta. Kao i svake godine za očekivati je povećani broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića.

Kako se do samog otvaranja boce ne zna kakvo nas vino čeka tako ni kušatelj mladoga vina ne zna što ga čeka ako nakon toga sjeda za upravljač automobila. Na to Hrvatski autoklub upozorava sve vozače, posebice mlade. Naime, običaj krštenja mladog vina i pečene guske, koji se odigrava ponajprije u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji i Istri, u restoranima i izletištima do kojih, ponegdje, vode i neosvjetljene, pa i uske prometnice (ujutro i pod maglom! ) zna završiti žalosnim tragovima.

Alkohol povećava samopouzdanje, smanjuje osjećaj odgovornosti, usporava reakcije vozača pa je, stoga, najpogubniji čimbenik najtežih prometnih nesreća. Uz 0,5 promila alkohola u organizmu rizik nastanka prometne nesreće se udvostručuje, s 0,8 promila učetverostručuje, za 1,0 promila rizik je sedam puta veći, kod 1,2 promila deset, a pri 1,4 promila čak 20 puta veći.

Pod utjecajem alkohola dolazi do najtežih prometnih nesreća. Istraživanja pokazuju da čak i najmanje količine alkohola utječu na psihomotorne sposobnosti, što je posebno izraženo kod adolescenata za koje čak i mali utjecaj alkohola može biti poguban.

I ove godine  u vrijeme Martinja, policija će pojačano provoditi nadzor na cestama.

U prvih deset mjeseci 2012. godine, dogodilo se gotovo 30 tisuća prometnih nesreća/nezgoda. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 4.170 prometnih nesreća, od čega 85 nesreća s poginulim osobama, 1.834 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 2.251 prometnu nesreću s materijalnom štetom. Smrtno su stradale 93 osobe, 616 je zadobilo teške, a 2.017 osoba lake tjelesne ozljede. Prema Kaznenom zakonu, ako ima više od 1,5 promila alkohola u organizmu ne smatra se da je do nesreće došlo iz nehaja i vozač može dobiti kaznu zatvora od tri do deset godina ako je u nesreći bilo poginulih osoba, odnosno od šest mjeseci do pet godina ako je bilo teško ozlijeđenih.

Iznos novčane kazne za vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola povećava se s povećanjem koncentracije alkohola i kreće se od 700 kuna za koncentracije do 0,5 promila pa sve do 15 tisuća kuna za koncentracije više od 1,5 promila. Vozač s nedopuštenom koncentracijom alkohola isključuje se iz prometa te mu se, kao mjera opreza, oduzima vozačka dozvola na najviše osam dana. Primjerice, u akciji "Noć bez alkohola - Martinje 2002“ oduzete su 643 vozačke dozvole (od čega je zbog alkoholiziranosti bez vozačke dozvole ostalo 640 vozača, a zbog brzine  tri)..

I na kraju savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
  • koristite javni prijevoz,
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
  • ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti),
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića.