Potrebna zimska oprema i cijene vinjeta

Objavljeno: 29.11.2012.

U želji da što prije stignete na odredište, u nekoj od zemalja Europe,ne zaboravite kupiti vinjetu i provjerite imate li propisanu zimsku opremu, kako vas put ne bi koštao više nego očekujete. Sve one koji se upute u Sloveniju, Austriju, Švicarsku, Češku,...podsjećamo na obveznu kupnju vinjete. Koliko koštaju i kolike su kazne za neimanje pogledajte u tekstu ispod.

SLOVENIJA

Cijene vinjeta za autoceste u Sloveniji su slijedeće: tjedna vinjeta je 15 eura, mjesečna 30 eura, a godišnja 95 eura. Za motocikliste je godišnja vinjeta 47,50 eura, a tjedna 7,50 eura. Sve su nove vinjete plave boje. Vinjete možete kupiti u Sloveniji na više prodajnih mjesta: na benzinskim postajama, poštama, kioscima..

Možda vam je najjednostavnije opskrbiti se vinjetom prije polaska na put, a u Hrvatskoj je možete kupit na svim benziskim postajama Petrol.

Godišnja vinjeta – vrijedi od 1.12. prošle godine do 31.1. iduće godine (14 mjeseci)

Polugodišnja vinjeta – vrijedi 6 mjeseci od dana kupnje

Mjesečna vinjeta – vrijedi od trenutka kupnje do isteka tog dana kupnje u idućem mjesecu

Tjedna vinjeta – vrijedi 7 dana uključujući i dan kupnje vinjete

Vozače koji će imati krivotvorene vinjete, inspektori će kažnjavati za vožnju bez vinjete u visini od 300 do 800 eura, a isto tako morat će kupiti i novu vinjetu (95 eura). Ujedno, svakog vozača, koji upotrebljava lažnu vinjetu, inspektori moraju predati i policiji. Po slovenskom zakonu upotreba krivotvorene vinjete može se kazniti i zatvorom do 3 godina.

AUSTRIJA

Za automobil jednogodišnja vinjeta u Austriji po košta 80,60 eura, dvomjesečna 24,20 eura, a vinjeta za 10 dana košta 8,30 eura. Motocikli će godišnju vinjetu u Austriji platiti 32,10 eura, za dva mjeseca 12,10 eura, a vinjetu za 10 dana platit će 4,80 eura. Vozači koji voze po austrijskim autocestama bez vinjete ili bez ispravno istaknute vinjete riskiraju kaznu u iznosu od 120 eura i kupnja nove vinjete. Ukoliko ova kazna nije plaćena na licu mjesta ukupna kazna kod suca može biti i viša od 300 eura.

Vinjete se mogu kupiti na svim graničnim prijelazima i na benzinskim crpkama prije ulaza u Austriju, kod auto-klubova ÖAMTC i ARBÖ, na kioscima i benzinskim postajama.

ŠVICARSKA

Za korištenje švicarskih autocesta i nacionalnih cesta automobili i motociklisti plaćaju godišnju vinjetu 40 CHF odnosno 33 eura. Kazna za vožnju bez vinjete je 200 CHF (165 eura i kupnjom novegodišnje vinjete.

ČEŠKA

Za vozila do 3,5 t, vinjeta u trajanju od 10 dana iznosi 310 CZK (13 eura), mjesečna 440 CZK (18 eura) dok je godišnja vinjeta (koja vrijedi 14 mjeseci,npr. od 1.12.2012. do 31.1.2014.) 1500 CZK (61 euro). Kazna za vožnju bez vinjete iznosi 5000 kruna (približno 200 eura)

Vinjetu za Češku možete kupiti na benzinskim postajama, u poslovnicama pošte, poslovnicama češkog auto-kluba.

SLOVAČKA

Vinjeta za vozila do 3,5 t u trajanju 10 dana (od dana izdavanja) iznosi 10 eura, mjesečna (30 dana od dana izdavanja) 14 eura, a godišnja 50 eura.

Vinjetu za Slovačku možete kupiti na benzinskim postajama, u poslovnicama pošte, poslovnicama slovačkog auto-kluba.

Gdje treba imati vinjetu?

Obvezna je za sve autoceste i pojedine brze ceste (uključujući gradske zaobilaznice). Lijepi se na unutarnjoj strani vjetrobranskog stakla, na lijevom rubu ili iza unutarnjeg retrovizora (automobili) tj. na teško odstranjivom, dobro vidljivom sastavnom dijelu motora.

Prije polaska na put svakako provjerite valjanost vaše putovnice kako vas ne bi čakalo neugodno iznenađenje.

I na kraju još jedna mala pomoć. Kako bi točno isplanirali svoj put i utrošak posjetite web stranicu Hrvatskog autokluba www.hak.hr .

Informacije o stanju na cestama, graničnim prijelazima potražite na besplatnom info telefonu 062 777 777.

Ukoliko vam zatreba tehnička pomoć ili imate problema s vašim automobilom nazovite 1987 ili +385 1 1987 iz inozemstva.

Vjerujemo da ste već član HAK-a, a ukoliko niste ovo je pravo vrijeme da se učlanite i dodatno se osigurate.

 

Repozitorij