Tri blagdana: Vozite pozorno i bistre glave!

Prometna prognoza za Božić, Novu godinu i Sveta tri kralja

Objavljeno: 21.12.2012.

Na svim cestama, posebice gradskim prometnicama, vrlo gust promet očekuje se na Badnjak, 24. odnosno za ispraćaj Stare godine, na Silvestrovo, 31. prosinca. Uz uvijek izraženi problem broja parkirnih mjesta, posebice u većim gradovima i oko velikih opskrbnih centara, tih dana u prije i poslijepodnevnom dijelu petka 21. i petka/subote 28/29. prosinca očekuje se i vrlo gust promet na izlasku vozila iz velikih gradova.

Velik broj naših građana ali i inozemnih gostiju zbog produženih (nekima i dugog -troduploga) vikenda (od Božića pa sve do iza Sveta Tri kralja) dolazi u Hrvatsku ili prolazi u tranzitu, u subotu 22. prosinca 2012. a u nedjelju, 6. siječnja Nove 2013. godine, to će učiniti u odlasku i ispunita važnije državne ceste i autoceste. Najprije će to osjetiti naplatne kućice ispred Zagreba, u Lučkom, Ivanjoj Reci, a slično očekujemo i u Karlovcu  te trajektnim lukama i na graničnim prijelazima. Na ulazu/izlazu u Hrvatsku, Bregana, Macelj, Rupa, Pasjak, Kaštel  i Plovanija, te na graničnim prijelazima Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Bajakovo, Vinjani...

Zabrana prometa teretnim motornim vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim je državnim cestama u ponedjeljak 24. prosinca od 15 do 23 sata, te u srijedu, 26. prosinca od 14 do 23 sata, odnosno u ponedjeljak 31. prosinca od 15 do 23 sata te u utorak 1. siječnja 2013. godine od 14 do 23 sata. Slično će biti i u petak, 4. siječnja, uoči Sveta Tri kralja, od 15 do 23 sata te u nedjelju, 6. Siječnja 2013., od 14 do 23 sata.

To posebice vrijedi na cestama D8 (Jadranskoj magistrali), D66, Pula-Raša-Opatija, D21, Kaštel-Buje-čvor Kanfanar,D23, Žuta Lokva-Senj, D39, Šestanovac-Dupci, D9, Metković-Opuzen...

Važno je upozoriti kako valja voziti oprezno u dane blagdana Božića i proslave Nove godine i Sveta Tri Kralja, kako u gradskoj vožnji (gdje moramo biti susretljivi, strpljivi i bistre glave) tako i na autocestama. Prilagođenom vožnjom glede stanja kolnika i vremenskih uvjeta.

Moguće oborine, posebice snijeg ili kiša u gorju, vjetar u priobalju,... tek su dio čimbenika koji će utjecati na promet pa i na njih valja računati. Zimska oprema najsigurniji je pratitelj vozača, koji će u te dane voziti po našim i cestama i u susjednim državama. Bez obzira na zimske uvjete, valja imati pravilne gume.

Uz naše ceste spomenimo i važnije prometnice u inozemstvu na kojima se zadnjih dana 2012. te prvih dana Nove 2013. očekuje vrlo jak promet: u Austriji su to, prije svih,Tauern-, Inntal- i Brennerautobahn, ceste u Tirolu i oko Salzburga, u Italiji ceste prema skijalištima u Austriji i Švicarskoj, a u Švicarskoj područja Gottharda, St. Gallena i Zuricha. Riječju, snježne odnosno ski-ceste. Na kojima se, posebice 6.siječnja, očekuje i znatan broj vozila. Zajedno, u moru automobila, tisuće ljudi iz Hrvatske, Srbije i BiH. Jedni idu na skijanje, drugi se vraćaju na svoje poslove u inozemstvo, nakon blagdana sa obitelji. U adventu i za novogodišnje praznike namjeravaju otići u neki europski grad, a veliki broj i na skijanje, na znamenitim alpskim destinacijama. Uglavnom u Italiju, Austriju, Njemačku ili Bosnu i Hercegovinu. Uoči Bvožića ili Nove godine njihov polazak zagustit će izlazak na graničnim prijelazima sa slovenijom i BiH.

Hrvatski autoklub, sa svojim Informativnim centrom, mehaničarima i prijevoznicima na usluzi je vozačima 24 sata dnevno pa tako i svakoga dana blagdana – i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Telefon 1987 je za pomoć na cesti, a 062 777 777 za prometne informacije, koje se osvježavaju i na web-stranici www.hak.hr kao i na zaslonima „pametnih“ mobitela. Informacije o stanju na cestama prenose 2. program Hrvatskog radija i 40-ak lokalnih radiopostaja, te INAradio (koji se sluša u više od sto INA-benzinskih postaja).

Tko sluša i pita, ne skita!

Nikša Bjelajac

Voditelj Informativnog centra HAK-a