Gužve na graničnim prijelazima

Prometna prognoza za blagdan Sveta tri kralja

Objavljeno: 3.1.2013.

Na cestama, koje vode ka graničnim prijelazima vrlo gust promet očekuje se u subotu 5. siječnja 2013. Posebice, neposredno pred carinskim kućicama i na izlaznim rampama prijelaza Bregana, Macelj, Kaštel, Plovanija, Rupa i Pasjak. Slično, ali na ulasku u Hrvatsku, očekuje i granične prijelaze Stara Gradiška, Slavonski Brod i Bajakovo. Razlog nije samo završetak blagdanskog slavlja za Božić i Novu godinu i povratak naših i građana susjednih nam zemalja  u gradove Europske unije, već i odlazak brojnih skijaša ka skijalištima u Sloveniji, Austriji, Italiji i Francuskoj, odnosno Slovačkoj. Naglasimo kako se i na važnijim prometnicama u inozemstvu tih prvih dana Nove 2013. očekuje vrlo jak promet: u Austriji su to, prije svih, Tauern-, Inntal- i Brennerautobahn, ceste u Tirolu i oko Salzburga, u Italiji ceste prema skijalištima u Austriji i Švicarskoj, a uŠvicarskoj područja Gottharda, St. Gallena i Zuricha.

Zabrana prometa teretnim motornim vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim je državnim cestama u petak, 4. siječnja, uoči Sveta tri kralja, od 15 do 23 sata te u nedjelju, 6. siječnja 2013. od 14 do 23 sata.

Posebice na cestama D8 (Jadranska magistrala), D66, Pula-Raša-Opatija, D21, Kaštel-Buje-čvor Kanfanar, D23, Žuta Lokva-Senj, D39, Šestanovac-Dupci, D9, Metković-Opuzen...

Moguće oborine, posebice snijeg ili kiša u gorju, vjetar u priobalju... tek su dio čimbenika koji će utjecati na promet. Zimska oprema obvezna je, posebice na cestama u Sloveniji, Italiji i većem dijelu skijališta u Austriji. No, bez obzira na zimske uvjete, valja imati pravilne gume, voziti oprezno i prilagoditi vožnju stanju kolnika i vremenskim uvjetima.

Informativni centar Hrvatskog autokluba, njegovi mehaničari i prijevoznici 24 sata dnevno na usluzi su vozačima i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Telefon 1987 je za pomoć na cesti, a 062 777 777 za prometne informacije, koje se osvježavaju i na web-stranici www.hak.hr kao i na zaslonima "pametnih" mobitela.

Nikša Bjelajac, voditelj Informativnog centra HAK-a