Zagrebački promet kroz povijest i fotografiju

Objavljeno: 11.2.2013.

Automoto klub "Maksimir" predstavio je u prostorijama Kluba projekt upoznavanja građana grada Zagreba s prometom kroz retrospektivu fotografija nastalih u proteklih 40-tak godina.

AMK Maksimir objavljivati će svakog dana po jednu fotografiju kroz idućih 90 dana, počevši od 11. veljače 2013., na web stranici kluba www.amk-maksimir.hr.
Fotografije su crno-bijele i u boji, snimljene na hrvatskim prometnicama u proteklih 40 godina, dokumentiraju kakvi smo bili vozači i kako smo se ponašali na cestama.

Zanimljive situacije iz prometa ovjekovječene fotografijom moći će poslužiti kao predložak psiholozima, sociolozima i prometnim stručnjacima da odgovore na razna pitanja:
Što je nagnalo vozače da se pokušaju automobilima popeti na sam vrh zaleđene ceste, iako su se neki već prevrnuli, ozlijedili i oštetili automobile? Da li bi se i danas moglo desiti da vozač rukama podigne željezničku brklju i preko pruge propušta vozila? Zašto su vozači u Zagrebu bili podozrivi prema prvoj garaži za potrošače i automobile radije ostavljali na ulici?
Zašto su vozači uporno odbijali postupati po prometnom znaku? Kakve smo navike u vožnji imali prije a kakve danas? Jesmo li pazili što vučemo iza automobila i kako prevozimo teret?
Kako bi prošli gradonačelnici da su prijetili kako će pojesti sav suvišni snijeg s prometnica?
Svaka od predstavljenih fotografija biti će opisana i sa pripadajućim tekstom.

Kako ove fotografije imaju i poučak, AMK "Maksimir" će na kraju prikazivanja serije fotografija nagraditi građane za najstručniji i najcjelovitiji komentar s novčanim iznosom, što predstavlja mali doprinos AMK "Maksimir" razvoju prometne kulture u Hrvatskoj.