Obilježeno 60 godina AAMK Sveučilišta

Objavljeno: 21.11.2010.

U prostorijama Hrvatskog autokluba u Zagrebu, 20. studenog,  održana je svečanost povodom obilježavanja 60-te godišnjice AAMK Sveučilište. Svečanosti se odazvao veliki broj uvaženih gostiju, bivših i sadašnjih djelatnika AAMK Sveučilište, kao i brojni prijatelji kluba.

Klub koji su osnovali entuziaisti Pravnog fakluteta Sveučilišta u Zagrebu, postao je tijekom godina prava zagrebačka prometna institucija u kojoj je za vožnju osposobljen veliki broj poznatih zagrebačkih osoba od Ive Robića pa do Sanje Doležal.

Svečanost je uvodnim govorom otvorio tajnik AAMK Sveučilište Srećko Alispahić te pritom istaknuo:“ AAMK Sveučilište nije niti najdugovječniji, niti najveći autoklub među autoklubovima koji čine našu asocijaciju – HAK! Ali je nedvojbeno klub u koji je svojim aktivnostima obilježio razdoblje od svog postanka pa do danas. AAMK Sveučilište spada u skupinu najstarijih, a ujedno i najpouzdanih autoklubova. Svojim poštenim radom zasliužio je ovo što se danas događa i nadam se da ćemo se mi prisutni, a kasnije i naši sljedbenici okupljati na još puno jubilarnih godišnjica. Svega toga nebi bilo, da nije bilo entuzijasta te davne 1950. godine i njihove ideje o osnivanju kluba. Stoga koristim prigodu i iskreno im se zahvaljujem“.
Pozdravnim govorom dobrodošlicu gostima iskazao je i predsjednik HAK-a Ivo Bikić i pritom istaknuo:“ Ova je godišnjica važna jer je povezana uz veliku udrugu i jedan od temeljnih auto klubova u našoj asocijaciji, koji je svojim aktivnostima obilježio prošlost i obilježava sadašnjost i Hrvatskog autokluba i grada Zagreba. Današnja svečanost podsjeća nas na razvoj prometne i tehničke kulture u Hrvatskoj, brigu za povećanje sigurnosti u prometu, obrazovanje novih vozača, njegovanje sportskih disciplina i organiziranje priredbi – djelatnosti u kojima se AAMK Sveučilište posebno angažirao i ostavio duboki trag. AAMK Sveučilište je među klubovima udruženim u HAK jedinstven po trajnoj usmjerenosti na studente i akademske građane te po tome što u njegovom okrilju djeluje i Udruga kampista Hrvatske. Način funkcioniranja AAMK Sveučilište bio je i ostao tipičan klupski i agramerski – do rezultata i ostvarivanja postavljenih ciljeva se stiže stručnošću, okupljanjem kvalitetnih ljudi i vrijednih članova te napornim, često dobrovoljnim radom i angažmanom u slobodno vrijeme, uz mnogo vedrine, entuzijazma, snalažljivosti, prijateljstva i zajedništva. AAMK Sveučilište od početka je poticao i povezan je s rastom i razvojem samog Hrvatskog autokluba. Danas ima 2500 članova, vozila za pomoć na cesti, automehaničarsku radionicu i autoškolu koja je osposobila gotovo 30000 vozača motornih vozila te je tradiocionalno uključen u prometno –preventivne akcije HAK-a. Stoga danas s ponosom možemo reći kako je AAMK Sveučilište važan dio obitelji HAK-a, koja broji 173.000 članova. AAMK Sveučilište skrbi za interese svojih članova, osposobljava nove generacije vozača te razvija bogati društveni, turistički i sportski život grada Zagreba – time ujedno razvija i Hrvatski autoklub. Zbog svega toga, zbog ostvarenih rezultata i onih koji će tek doći, u ime Hrvatskog autokluba, udruženih autoklubova i svih naših članova od srca čestitam 60. rođendan Akademskom auto moto klubu Sveučilište i svim njegovim članovima” – rekao je Bikić.
Pozdravni govor održao je i Boris Šprem, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, i pritom se prisjetio vlastitog polaganja vozačkog ispita u AAMK Sveučilište. Šprem je uz čestitke na obljetnici iskazao i nužnost povećanja ukupne sigurosti u prometu te pozvao sve institucije na povećanje napora u tom smjeru.  
Cijelu svečanost vodili su članovi AAMK Sveučilište, za zabavni dio pobrinuli su se Sanja Doležal i Vojo Šiljak dok je Nenad Zuber, djelanik HAK-a ali i „stari“ član AAMK Sveučilište, predstavio povijesni razvoj kluba kroz proteklih 50 godina opisan u monografiji kluba izdanoj povodom ovog velikog jubileja.
Na kraju svečanosti mnogobrijnim se uzvanicima obratio i predsjednik AAMK Sveučilište Gordan Buneta:“ .“Poštovani i dragi gosti, ovim kratkim vremempolom sjećanja i starim impresivnim slikama podsjetili smo se kako je sve počelo. Sve ono što je izrečeno, sva energija, entuzijazam, volja, nesebično zalaganje i ljubav prema našlem klubu – od naših osnivača, bivših i sadašnjih članova, simpatizera i prijatelja koji su na izravan ili neizravan način doprinjeli našem postojanju i uspjehu – je ono što nas obvezuje! U vremenu od svog osnutka do danas AAMK Sveučilište je svoje članstvo okupljao kroz mnogobrojne sekcije od Moto crossa, Auto moto sporta, Auto škole, rada s djecom, mladih motorista, Kartinga, Vespa kluba, malog nogometa i danas najsnažnije u Camping Caravaning Clubu. Posebna mi je želja istaknuti tu posljednu, ali jedinstvenu aktivnost za klupske pojmove u nas. Nama je to posebno draga djelatnost našega kluba koji je danas član Svjetske organizacije kampista (F.I.C.C.) koja broji preko 5 milijuna organiziranih kampista” – rekao je Buneta te se prisjetio i osnivača Camping Caravaning Cluba Zagreb, koji je osnovan u podrumskim prostorijama zagrebačkog Pravnog fakluteta, Sveučilišta u Zagrebu,  početkom svibnja 1976. godine kada je osnovan kao sekcija AAMK Sveučilište, prema  ideji Vlade Levaka, Ivana Kreutza i Antona Ogrizeka.
Buneta se na kraju zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi monografije za koju su najzaslužniji članovi kluba Adolf Bela i Rade Karleuša, i dodao:”Monografija je posvećena svim našim nekadašnjim, sadašnji ali i budućim članovima AAMK Sveučilište. Velikim i malim ljudima koju su nesebičnim radom ugradili dio svog života u našem klubu, kao i svim onima koji su na izravan ili neizravan načpin pomoli da klub stasa, razvija se i opstane tijekom proteklih godina".