Tečaj Eko vožnje za mehaničare HAK-a

Objavljeno: 22.2.2013.

Hrvatski autoklub je tijekom 19. I 20. veljače održao kratki tečaj Eko vožnje za mehaničare u asocijaciji Hrvatskog autokluba.

Certificirani treneri eko vožnje, koji su ujedno i ovlašteni ispitivači Hrvatskog autokluba,  proveli su  u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Zadru, Splitu i Rijeci kratke treninge eko vožnje za mehaničare u asocijaciji HAK-a, kao i za djelatnike Kontakt centra Hrvatskog autokluba. Kratkim treninzima eko vožnje pristupila je ukupno 131 osoba, a od tog broja u Zagrebu je pristupilo 68 osoba, u Slavonskom Brodu 17 osoba, u Zadru 14 osoba, u Splitu 7 osoba, te u Rijeci 25 osoba.

Prednosti Eko vožnje kroz teorijski dio mehaničarima je u Zagrebu prezentirao dr.sc. Sinan Alispahić, rukovoditelj Sektora za vozače u HAK-u,  dok su licencirani ispitivači vozili s mehaničarima i u praksi pokazali gdje griješe i kako da uštede gorivo svojoj tvrtci, ali i kako da povećaju sigurnost u prometu. Upravo je takve zaključke o povećanju sigurnosti u prometu dalo istraživanje provedeno u Austriji koje je pokazalo povećanje prometne sigurnosti od čak 40 % kada se vozi „zeleno“.

„Educiranje vozača ocijenjeno je kao najbrži, najjeftiniji i najučinkovitiji način ostvarivanja ciljeva koji su smanjenje potrošnje goriva i zagađenja CO2, tako da će HAK zajedno s Institutom Hrvoje Požar koji je nosilac projekta za RH, nastaviti provoditi edukaciju i uvesti sat eko vožnje u Autoškole“ – istaknuo je prilikom govora dr.sc. Alispahić.

Što je eko vožnja?

Eko vožnja je moderan i inteligentan stil vožnje koji, ukoliko se aktivno primjenjuje, može znatno doprinijeti smanjenju potrošnje goriva i negativnog utjecaja čovjeka na okoliš, uz istovremeno povećanje sigurnosti i ugodnosti vožnje.

Eko vožnja je od sada prisutna i u Republici Hrvatskoj u obliku individualnih i grupnih treninga (u trajanju do 60 minuta po kandidatu) za vozače vozila B kategorije s prethodno položenim vozačkim ispitom. Pohađanjem treninga Eko vožnje te aktivnom primjenom stečenih znanja, možete osigurati smanjenje godišnje potrošnje za minimalno 2 000 kuna te doprinijeti smanjenju emisija CO2 za cca 200kg/godišnje!

Inicijativa za pokretanje masovnih treninga Eko vožnje je rezultat paneuropskog projekta ECOWILL, kojem je cilj popularizirati Eko vožnju kao jednu od najbitnijih mjera za provedbu politike energetske učinkovitosti u prometu.

www.ecodrive.org