Stručni skup: "Utjecaj alkohola na vozačke sposobnosti te problemi koje alkoholizirani vozači uzrokuju u prometu"

Objavljeno: 29.11.2010.

Stručni skup s temom „Utjecaj alkohola na vozačke sposobnosti te problemi koje alkoholizirani vozači uzrokuju u prometu“ održan je 24. studenog u Prometnoj školi u Rijeci u organizaciji PU Primorsko goranske. Partneri stručnog skupa u Rijeci bili su AK Rijeka, Prometna škola Rijeka i Udruga obitelji osoba stradalih u prometu.


Na početku skupa Autoklub Rijeka održao je prezentaciju crtanog filma „Minuta“ na temu „Mladi i alkohol u prometu“ nakon kojeg su uslijedila predavanja stručnjaka iz područja prometa. Prvo je Jure Jurković, policijski službenik Odjela za sigurnost PU Primorsko goranske, prezentirao statističke podatke o prometnim nesrećama na području Primorsko goranske županije. Najčešća mjesta, uzroke i vrijeme događanja prometnih nesreća. Zabrinjavajući je podatak da su od ukupnog broja smrtno stradalih u prometu preko 60 posto slabiji sudionici u prometu (oni nezaštićeni), a to su motociklisti, biciklisti i pješaci. Jurković je u sklopu predavanja prikazao i upozoravajuće filmove koji realistično prikazuju posljedice prometnih nesreća zbog raznih uzroka (brzina, mobitel, alkohol, droga). U filmovima je bilo vidljivo kako se ponaša vozilo i tijelo sudionika u prometu tijekom nastanka prometne nesreće te posljedice po sudionike. Zatim je dr. med. Suzana Janković, voditeljica Odjela socijalne medicine u Zavodu za javno zdravstvo Primorsko goranske županije, održala predavanje s dvije teme: a) „Utjecaj alkohola na psihofizičke sposobnosti“ - u kojem je detaljno iznijela razne stupnjeve utjecaja alkohola na smanjenje sposobnosti percepcije alkoholiziranih sudionika u prometu te nemogućnost njihove pravovremene reakcije na sprječavanje prometnih nesreća.b) Socioekonomski aspekt prometnih nesreća – istaknuti su problemi koji nastaju kao posljedica prometnih nesreća po same sudionike u prometu (smrt, trajni invaliditet, ozljede, psihičke traume) a isto tako posljedice po ostale članove obitelji stradalih kao i velike materijalne troškove zbrinjavanja ozlijeđenih. Smrt u prometu je osim za obitelj poginulih i veliki moralni demografski i materijalni gubitak za cijelu državu.
Na kraju je Nebojša Doder, mr. sc. , član udruge Obitelji stradalih u prometu i djelatnik Državne uprave za ceste Kraljevine Norveške, prenio prometna iskustva kroz predavanje „Organizacija prometne sigurnosti u Kraljevini Norveškoj, Skandinaviji i Europskoj uniji“. Naveo je konkretne primjere od organizacije sa državnog do lokalnog nivoa te sve sudionike i odgovorne institucije te način na koji međusobno koordiniraju. Naročito je upečatljivo što svaka regija, veći i manji gradovi imaju svoje četverogodišnje planove za smanjivanje broja prometnih nesreća, kao i rokove u kojima se trebaju ostvariti. U drugom djelu predavanja iznio je teoretske postavke prometne sigurnosti sa konkretnim prijedlozima kako bi i što trebalo postaviti u RH. U tom kontekstu izneseni su i prijedlozi Udruge o Novom pristupu sigurnosti u cestovnom prometu pod nazivom „10 koraka do sigurne ceste“.
Nakon održanih predavanja na poligonu Srednje prometne škole održana je pokazna vježba vožnje pod utjecajem alkohola sa četiri tipa naočala koje simuliraju razna stanja alkoholiziranosti vozača, takozvane „Pijane naočale“. Svi koji su probali voziti, kao i svi prisutni, mogli su se uvjeriti u nemogućnost pravovremenih i koordiniranih reakcija u takvim uvjetima. Osim toga članovi Udruge su i raznim didaktičkim pomagalima (igrama) predočili mladima nesposobnost i usporenost reagiranja pod utjecajem alkohola.
Na skupu je prisustvovao i predstavnik Hrvatskog autokluba Damir Novak, voditelj Odjela prometne preventive i sigurnosti u Hrvatskom autoklubu, te je pritom istaknuo podršku radu Udruge Obitelji stradalih u prometu te istaknuo potrebu za što više ovakvih preventivnih stručnih skupova na kojima su prisutna i djeca, učenici tj. budući vozači.  Istaknimo i da su na skupu prisustvovali predstavnici Kaznionice Lipovica – Popovača, te kaznionice Valtura – Pula kao i predstavnici Grada Rijeke, Primorsko goranske županije i nastavnici i instruktori sa učenicima dva razreda Srednje prometne škole Rijeka.