Prometna prognoza za Uskrs

Objavljeno: 28.3.2013.

Jutarnje sate Velikog petka, 29. ožujka, obilježit će vrlo gust promet na gradskim prometnicama većih gradova, a drugi dio dana i znatno jači promet. Posebice na autocestama u smjeru Rijeke, Zadra i Splita odnosno Slavonskog Broda i Osijeka. Slično se očekuje i na državnim cestama D1 (Lička magistrala) i D8 (Jadranska magistrala) te prilaznim cestama turističkim mjestima na obali Jadrana, posebice u Istri i većem dijelu Dalmacije.

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom, na Maclju i Bregani odnosno Kaštelu, Plovaniji i Rupi, očekuje se pojačan ulazak osobnih vozila, a na prijelazima s Bosnom i Hercegovinom te Srbijom pojačan izlazak.

Jadranska odredišta svakog Uskrsa ugošćuju brojne inozemne i domaće vozače pa su u trajektnim pristaništima Brestova, Valbiska, Jablanac, Prizna te Zadar i Split moguća dulja čekanja.

Brojni će gosti za Uskrs, tradicionalno, i duže boraviti u Hrvatskoj, no, gust promet osjetit će se na našim cestama i graničnim prijelazima i na Uskrsni ponedjeljak, sredinom i krajem dana, u suprotnom smjeru, na povratku ka zapadnoeuropskim destinacijama.

Kako bi, u dane Blagdana Uskrsa, promet osobnih i kombi-vozila te autobusa bio što prohodniji na važnijim državnim cestama (D1, D8, D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D23 (Žuta lokva-Senj)... uvode se zabrane prometa teretnim vozilima iznad 7,5 tona najveće dopuštene mase, kamionima s prikolicama i tegljačima s poluprikolicama, u petak, 29. ožujka, od 15 do 23 sata i u ponedjeljak, 1. travnja, od 14 do 23 sata. No, zabrane nema na autocestama i na cesti D1. Na prilazima Zagrebu (posebice od Rijeke ili Zadra odnosno Slavonskog Broda i Kutine) na naplatnim postajama Lučko i Ivanja Reka, posebice krajem dana, moguća su i kraća odnosno duža čekanja.

Kontaktni centar Hrvatskog autokluba, naravno, na usluzi je vozačima i u dane blagdana, danonoćno, kao i naši mehaničari i vozači specijalnih vozila za prijevoz vozila. Telefon 1987 stalno je otvoren, a informacije o stanju na cestama mogu se dobiti na 062 777777, Ili čuti na drugom programu Hrvatskog radija te, na frekvencijama, Katoličkog, Otvorenog i radio Dalmacije ili lokalnih i regionalnih radiopostaja od Dubrovnika do Varaždina i od Pule do Sl. Broda.