Prometna prognoza za 1. svibnja, Međunarodni praznik rada

Objavljeno: 29.4.2013.

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, i ove godine, obilježit će, u prometnoj analitici, gušći promet uz moguće gužve na pojedinim dionicama. Nakon ranog Uskrsa i ovo je predsezonski mjeritelj turističke sezone. Naime, vikend prije i vikend poslije 1. svibnja mnogima će, posebice susjedima iz Slovenije ali i našim građanima koji znaju spajati dane odmora i praznika, biti poveznica za dulji boravak na našoj obali Jadrana i u drugim krajevima Hrvatske.

Već u utorak, 30. travnja u poslijepodnevnim satima očekuje se pojačan ulazak osobnih vozila na graničnim prijelazima, posebice sa Slovenijom, na Kaštelu, Plovaniji, Pasjaku i prijelazu Rupa, odnosno na Maclju i Bregani, a izlazak na prijelazima s BiH: Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja. Kamensko, Vinjani, Metković, te na Bajakovu prema Srbiji. Posebice će se taj val turista uočiti na autocestama: A1, Zagreb-Karlovac-Bosiljevo-Split-Vrgorac, A6, Bosiljevo-Rijeka, A3, Bregana-Zagreb/Ivanja Reka-Slavonski Brod-Lipovac, kao i na državnim cestama D1 (Lička magistrala) i D8 (Jadranska magistrala) te prilaznim cestama turističkim mjestima duž obale Jadrana. Slično se očekuje i u trajektnim lukama Valbiska, Brestova, Stinica, Prizna, Zadar i Split.

Kako bi za prvosvibanjske praznične dane promet osobnih i kombi-vozila te autobusa bio što protočniji Naredbom o ograničenju prometa na cestama, zabranjuje se promet teretnim automobilima s ili bez prikolice čija najveća dopuštena masa prelazi 7,5 tona, vozilima koja su sama ili s priključnim vozilima dulja od 14 m,... u utorak, 30. travnja, uoči praznika od 15 do 23 sata, te u srijedu, 1. svibnja, od 14 do 23 sata, na važnijim državnim cestama. To su: D21, GP Kašte-Buje-čvor Kanfanar, na dijelu D66 od čvora Pula (A9)-Raša-Opatija-(D8), na D200, Buje (D21)-GP Plovanija (granica R Slovenije) i na D300, Buje (D21)-Umag, kao i na dijelu županijske ceste Ž5002: Novigrad-Tar-Poreč-Vrsar (spoj s D21). Zabrana se odnosi i na najveći dio Jadranske magistrale (D8) na D39, Šestanovac-Dupci (D8), na D9, Metković-Opuzen (D8) i na D23, Žuta Lokva-Senj. Teretnjaci, tada, imaju zabranu i na prilazu i površinama državnih trajektnih luka Split i Zadar. Na D1, Ličkoj magistrali, kao i na autocestama nema zabrane.

Većina će, s Jadrana i vikend-lokacija, ka svojim prebivalištima kretati u srijedu, 1. svibnja, pa u drugom dijelu dana očekujemo vrlo gust promet na dionicama državnih cesta i autocesta i na prilazima većim gradovima. Posebice Zagreba, gdje su ispred naplatnih postaja Lučko (A1) i Ivanja Reka (A3) krajem dana moguća i duža čekanja. Vrlo gust promet valja očekivati i na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Kaštel, Plovanija, Pasjak i Rupa na izlasku iz Hrvatske, a na Bajakovu, Staroj Gradiški, Slavonskom Brodu i Županji na ulasku u Hrvatsku. Ovakav raspored mogućih gužvi i usporena prometa vrijedi i za one koji će praznike produljiti do kraja tjedna i povratak planiraju za nedjelju, 5. svibnja. Štovatelji pravoslavnoga Uskrsa u našem susjedstvu kroz Hrvatsku će, u velikom broju, prolaziti u petak/subotu, 3./4. svibnja i mnogi će se vraćati u subotu, 11. svibnja, kad možemo očekivati znatno gušći promet (Macelj, Bregana) na izlasku iz Hrvatske, odnosnio na Bajakovu na ulasku.

Na važnijim cestovnim pravcima neće biti radova koji bi usporavali promet, no, to ne vrijedi za prometnice (ulice) u našim turističkim mjestima gdje će i problem parkiranja biti najveći. No, bit će velik broj motociklista pa i biciklista pa pozivamo i njih kao i ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i budu solidarni sa slabijima. Iskoristimo praznik za uživanje u vožnji i u prirodi.