Najbolji predstavnici međimurske županije

Održano državno natjecanje Sigurno u prometu 2013.

Objavljeno: 24.5.2013.

Prometno-edukativno Državno natjecanje "Sigurno u prometu" i ove je godine, po 21. put, organizirao Hrvatski autoklub, u suradnji s temeljnim autoklubovima, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Agencijom za odgoj i obrazovanje, dok je domaćin natjecanja bio Autoklub Zadar. Natjecanje je održano u Zadru u Osnovnoj školi „Zadarski otoci“ gdje su 84 učenika petih i šestih razreda, kao najbolje ekipe iz svih županija i Grada Zagreba odmjerile znanje u poznavanju prometnih pravila i propisa te vještine upravljanja biciklom na posebno uređenom prometnom poligonu.

Natjecanje je u prisutnosti predstavnika Grada Zadra i Zadarske županije, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva obrazovanja i športa te Ministarstva unutarnjih poslova otvorio predsjednik Hrvatskog autokluba g. Slavko Tušek uz pomoć najbolje plasirane djevojčice iz Zadarske ekipe s prošlogodišnjeg natjecanja Tene Vučetić.

Predsjednik Hrvatskog autokluba g. Slavko Tušek pritom je podsjetio na same početke Državnog natjecanja i HAK-ove uloge u tome, kao i u omasovljenju ove vrijedne preventivne aktivnosti. "Državno natjecanje pokrenula su tri autokluba u skromnim, ratnim uvjetima 1992. godine. Ponosan sam i zadovoljan što danas u natjecanju sudjeluju tisuće djece, na cijelom teritoriju naše zemlje" kazao je Predsjednik Hrvatskog autokluba te zahvalio svima koji su bili uključeni u organizaciju akcije i pozvao djecu da pokažu što znaju, naglasivši da su svi pobjednici samim time što su ovdje na finalnom natjecanju.

Nakon zbrajanja rezultata iz teorijskog i praktičnog dijela natjecanja najboljima su se kao ekipa pokazali predstavnici Međimurske županije, drugi su bili predstavnici Grada Zagreba dok je treće mjesto zauzela ekipa Krapinsko-zagorske županije. Pojedinačno najbolje su među djevojčicama bile Rea Perša (OŠ Strahoninec, Međimurska županija), Jana Kovač (OŠ Donji Kraljevec, Međimurska županija) i Lara Galić (OŠ Kman Kocunar iz Splita, Splitsko-dalmatinska županija) te kod dječaka Zvonimir Koprivnjak (OŠ Janka Leskovara iz Pregrade, Krapinsko-zagorska županija), Hugo Jurčec (OŠ Donji Kraljevec, Međimurska županija) i Dorian Copak (OŠ Vladimir Nazor iz Križevaca, Koprivničko-križevačka županija).

Naši prvaci iz Zadra, dvije najbolje djevojčice i dva najbolja dječaka, predstavljati će HAK i Hrvatsku na Europskom natjecanju koje se ove jeseni država u Baru, Crna Gora. Prije odlaska na natjecanje u Crnu Goru, ekipa Hrvatskog autokluba bit će na posebnim 10-dnevnim pripremama sa stručnjacima iz Hrvatskog autokluba, kako bi se natjecatelji međusobno upoznali i što bolje pripremili za Europsko natjecanje.

Istaknimo i da je Državnim natjecanjem ove godine obuhvaćeno oko 3.200 djece iz 259 osnovnih škola diljem Hrvatske. Započevši u osnovnim školama, kao školsko natjecanje, zatim nastavljeno kao natjecanje na razini grada ili županije, završilo je kao državno natjecanje u Zadru. Cilj natjecanja „Sigurno u prometu“ je prometna edukacija i osposobljavanje učenika za sigurno kretanje u prometu kao samostalnih sudionika u cestovnom prometu - vozača bicikla. Prometni stručnjaci smatraju kako sigurnosne prometne akcije poput državnog natjecanja imaju izravan pozitivni utjecaj na smanjenje stradavanja djece u prometu.

Po dovršetku natjecanja, za njegove učesnike i mentore organiziran je izlet i obilazak Zadra.

Hrvatski Telekom, sponzor akcije Sigurno u prometu 2013, osigurao je prigodne nagrade za pobjednike natjecanja.