Dodjelom nagrada i priznanja na svečanoj sjednici Upravnog odbora HAK obilježio svoj dan, kao i 50. obljetnicu poslova pomoći na cesti

HAK obilježio 107. rođendan

Objavljeno: 8.6.2013.

Hrvatski autoklub obilježio je danas 107 godina postojanja te 50. obljetnicu poslova pomoći na cesti. Na svečanoj sjednici Upravnog odbora, u nazočnosti predstavnika temeljnih autoklubova udruženih u HAK dodijeljene su nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama – autoklubovima, pravnim osobama i institucijama koji su svojim radom doprinijeli razvoju Hrvatskog autokluba. Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena preminulom predsjedniku Hrvatskog sabora i bivšem glavnom tajniku Hrvatskog autokluba, g. Borisu Špremu, koju je preuzela njegova obitelj.

Uvodnim govorom sjednicu je otvorio predsjednik HAK-a g. Slavko Tušek istaknuvši kako se svečanim obilježavanjem Dana HAK-a pojedincima i institucijama koje su zaslužne za razvoj udruge dodjeljuju nagrade i priznanja.

„Hrvatski autoklub danas obilježava i 50. obljetnicu poslova pomoći na cesti, kao naše osnovne djelatnosti, te pojedincima zaslužnima za razvoj sustava pomoći na cesti danas uručujemo posebna priznanja.“ kazao je g. Tušek.

U svom obraćanju, predsjednik HAK-a g. Slavko Tušek naglasio je da nacionalni auto klub okuplja oko 170 tisuća članova i 24.000 članova asistencije te 94 auto kluba. HAK je u 107 godina postojanja preživio mnoge države i društvena uređenja te mu je dužnost opstati i dalje unatoč krizi, istaknuo je g. Tušek dodavši kako u HAK-u i u njega udruženim autoklubovima, radi oko 800 djelatnika, a unatoč kriznim vremenima i konkurenciji , zahvaljujući razumijevanju i solidarnosti niti jedan autoklub nije ugašen i ni jedan djelatnik otpušten.

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena g. Borisu Špremu, a preuzela ju je njegova obitelj.

Godišnja nagrada HAK-a dodijeljena je g. Ivanu Vargoviću iz Autokluba Virovitica i g. Vjekoslavu Gorupiću iz Autokluba Končar.

Jubilarnu nagradu dobili su AK Lika, koji je osnovan 2003., AMK Buzet, osnovan 1983. AK INA MILLENIUM osnovan 1973., AK Belišće, osnovan 1963., AK Ante Bralić, osnovan 1963., AK Otočac, osnovan 1953., AK Vrbovsko, osnovan 1953. te AK Vrapče, osnovan 1953.

Priznanje za postignute rezultate na povećanju broja članova dodijeljeno je posthumno g. Petru Čoloviću iz AK Gornji Grad te Anici Krobor iz AK Varaždin i Autoklubu Crikvenica.

Priznanje za postignute rezultate u radu na prometnoj preventivi i unapređivanju sigurnosti cestovnog prometa dodijeljene sug.Antonu Žužiću iz AK Krk, g. Marijanu Ivanoviću iz AK Križevci te na prijedlog Autokluba Sisak Policijskoj upravi Sisačko-moslavačkoj – Službi policije.

Povodom obilježavanja 50. obljetnice poslova pomoći na cesti, a vodeći računa o regionalnoj zastupljenosti i doprinosu razvoja poslova pomoći na cesti, posebna priznanja uručena su radnicima koji su radili ili rade u sustavu tehničke pomoći HAK-a.

Predsjednik HAK-a g. Slavko Tušek podsjetio je okupljene na početke "sa šest žutih fića", a da danas brojne ekipe HAK-ove pomoći na cestama "dežuraju i pomažu vozačima svih 365 dana u godini od nula do 24". Predsjednik HAK-a zauzeo se za daljnji rast standarda rada djelatnika pomoći na cestama kao i za njihovu stalnu edukaciju.

Posebna priznanja dodijeljena su: g. Nikoli Vrciću iz Rijeke, g. Miroslavu Suhinu iz Karlovca, g. Ivanu Cikaču iz AK Varaždin, g. Mati Odobašiću iz AK Marsonia iz Slavonskog Broda, g. Zoranu Drakoviću iz AK Pula-Rovinj, g. Tomi Habljaku iz Hrvatskog autokluba iz Zagreba, g. Ivanu Filipanu iz Zagreba, g. Branku Rogaru iz AK Siget iz Zagreba, g. Marku Miliću iz Splita, g. Georgu Davoru Lisicinu iz Hrvatskog autokluba iz Zagreba te g. Krešimiru Viduki iz Hrvatskog autokluba iz Zagreba.

Tijekom svečane sjednice Upravnog odbora prikazan je i prigodni film o 50 godina poslova pomoći na cesti.