Sigurnost prijevoza bicikala na vozilu

Objavljeno: 19.6.2013.

Prijevoz bicikala često je povezano sa sljedećim pitanjima: Koji sustav kupiti? I koji nosač je stvarno dobar i siguran? Tijekom godina su se tri načina prijevoza bicikla izdvojila: prijevoz na krovu vozila, prijevoz na kuki za vuču i na stražnjim vratima.

Prijevoz bicikala na krovu vozila je najzastupljeniji na prometnicama u Hrvatskoj. Osnovni krovni nosači koji su osnova za nosače za bicikle mogu se koristiti i za druge namjene kao što je krovna kutija, skijaški nosač ili razne vrste tereta. Profesionalni biciklisti i entuzijasti koji često koriste bicikl najčešće prijevoze bicikli na krovu vozila jer su udaljeni od prometnice na kojima je često puno soli i prljavštine. Najveći nedostatak prijevoza na krovu je visina na koju se moraju bicikli dizati za postavljanje i otpor zraka u vožnji koji stvara opterećenje na bicikl te može doći do izlijetanja bicikla u zavojima, prilikom sudara ili naglog kočenja.

Zato je prilikom odabira krovnog nosača bicikla sigurnosni aspekt osobito izražen jer bicikl koji „odleti“ sa krova može u najboljem slučaju samo pasti na prometnicu a da ne oštetili ili ozljedi ostale sudionike u prometi pa do ekstremnih slučaja gdje mogu biti velike štete na vozilu kojim se bicikl prevozi i ostalim vozilima u prometu.

Prijevoz bicikla na kuki vozila sve se više koristi jer je jednostavnije postavljenje bicikla u nosač. Najnapredniji nosači na kuku su od laganog aluminija i lako se sklapaju za lakše korištenje. Pametni univerzalni sustavi učvršćivanja nosača bicikla na kuku osiguravaju da je nosač sigurno učvršćen na kuku, a ergonomska ručka da je postavljenje jednostavno i lako. Pedale olakšavaju pristup prtljažniku i sa nosačem postavljenim na kuku. Maksimalna sigurnost je omogućena s nosačima koji imaju stražnja svjetla i mjesto za registarsku tablicu.

Prijevoz nosača bicikla na stražnjim vratima također mora zadovoljiti sigurnosne standarde a najvažniji je vidljivost stražnjih svjetala i registarske oznake. Upute za korištenje nosača za prijevoz bicikla na stražnjim vratima vozila moraju biti jasne i specifične po vozilima jer taj tip nosača je specifičan za svako vozile te se ne smiju postavljati na vozila za koje proizvođač ne predviđa korištenje. U suprotnom dolazi do oštećenja vozila i ugroženosti sudionika u prometu. Nedostatak ovog tipa nosača je da najčešće natovareni bicikli prekrivaju zadnja svjetla i registarske pločice vozila – što je kažnjivo prema Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa.

Renomirani proizvođači nosača bicikla ( osobito Thule) redovito testiraju svoje proizvode (sami ili ADAC, TŰV, ŐAMT, DECRA, Auto Club Europa…) i stalno povećavaju sigurnosne standarde. Uz svaki proizvod priložene su upute za korištenje i sigurnosne upute kojih se korisnik mora pridržavati.

Kupnjom takvog nosača biti ćete sigurni da će bicikl će ostati u nosaču prilikom:

  • kočenja na 100 km/ha
  • prilikom vožnje izbjegavanja i u zavoju
  • frontalnom sudaru pri 30 kg/h (City Crash test)
  • na prometnicama punim rupa i neravnina…
  • Sigurnost bicikla u nosaču osigurana je i ako je proizvođač osigurao dvostruko zaključavanje: bicikla u nosaču bicikla i nosača za osnovni krovni nosač. Kvaliteta i sigurnost proizvoda garantirana je i dužinom jamstvenog perioda koje proizvođač daje na svoj proizvod.

    Odabir sigurnog načina prijevoza ovisi o korisniku bicikla i njegovim potrebama i mogućnostima.

    Odaberite nosač bicikla provjerene kvalitete, najbolje na testiranjima kvalitete izrade i sigurnosti jer svatko tko sudjeluje u prometu je odgovoran za svoju sigurnost i sigurnost ostalih sudionika.

    U našem Webshopu smo osigurali veliki izbor kvalitetnih nosača bicikla renomiranih proizvođača Thule, Mont Blanc i Peruzzo.