Dan antifašističke borbe (22.6.) i Dan državnosti (25.6.)

Prometna prognoza za vikend 20.6.2013

Objavljeno: 20.6.2013.

Hrvatski autoklub objavio je prometnu prognozu za predstojeća dva vikenda. Dva će državna praznika, Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, i Dan državnosti, 25. lipnja, naši građani spajati slobodnim i danima godišnjeg odmora u produžene vikende. Uz počelu turističku sezonu, u Hrvatskom autoklubu stoga očekujemo gust promet na našim cestama, i znatno veće kolone domaćih i inozemnih vozila.

Kolone očekujemo u petak, 21. lipnja, u kasnijim poslijepodnevnim i u subotu, 22. lipnja, u jutarnjim satima, odnosno, tijekom cijeloga dana. Ponajprije, na graničnim prijelazima Macelj, Bregana, Kaštel, Rupa, Pasjak, Plovanija, Metković i Goričan, pa, zatim, na autocestama A2 i A4 i nastavno na A1 i A6, te prilaznim cestama jadranskoj obali, odnosno na A3, kroz Posavinu. Dionica autoceste A1, Zagreb-Karlovac-Bosiljevo II, mogla bi već na početku turističke sezone biti s rekordnim brojem prolazaka motornih vozila. Naravno, val turista osjetit će (osim Zagreba) i na naplatnim postajama Zaprešić i Ivanja Reka, na zagrebačkoj i riječkoj obilaznici, kao i prilazima Puli, Rijeci, Zadru i Splitu, odnosno u trajektnim lukama (Split, Zadar, Prizna, Stinica, Valbiska, Rijeka... I dok mnogima dva praznika u lipnju donose dane odmora, prijevoznicima padaju najnezgodnije. Jer, teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, imaju zabranu vožnje uoči praznika, u petak (21.6.) od 15 do 23 sata, u subotu (22.6.) od 4 do 14 i nedjelju (23.6.) od 12 do 23 sata, te u ponedjeljak (24.6.) od 15 do 23 sata, odnosno u utorak (25.6.) od 14 do 23 sata. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D66 (Pula-Labin-Opatija), D23 (Žuta Lokva-Senj)... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja.

Zadnjeg dana produženoga vikenda (odnosno tjedna) povremeno gust promet očekuje se u poslijepodnevnim i večernjim satima u utorak (25. lipnja) zatim, u jutarnjim satima u subotu(29. lipnja) kao i u poslijepodnevnim satima u nedjelju (30. lipnja) u smjeru unutrašnjosti, odnosno sjevera. Posebice će se gust promet osjetiti na autocesti A1, na prilazima naplatnim kućicama u Lučkom i Zagvozdu (zbog tunela sveti Ilija kroz Biokovo), na A3, kod Ivanje Reke, te na A2, Zagreb-Macelj, od Jankomira do Zaprešića i na naplati Trakošćan. Povremeno, vrlo gust promet imat ćemo na Istarskom ipsilonu (od Mosta Mirna odnosno od Buja do granice i od Pule do Vodnjana) te na D8, Jadranskoj (posebice od Omiša do Kaštela) i D1, Ličkoj magistrali (uglavnom od Korenice do Karlovca). Kao i od Makarske rivijere na dionici ceste Dubci-Šestanovac, odnosno prema autocesti A1.

Zbog radova, na nekim vitalnim dionicama vozit će se obilazno iz uz čekanja na gradilišnim semaforima. Primjerice, do 31. srpnja, dionica Ličke magistrale (D1) između Udbine i Gračaca za sav je promet zatvorena pa se mora obilazno: Udbina-Gornja Ploča-Sveti Rok-Gračac i obratno. A na Jadranskoj magistrali (D8) kroz Novi Vinodolski vozit će se u kolonama cijelo ljeto. Teško je savjetovati kojom cestom voziti, primjerice, u smjeru mora, no iskustvo govori kako je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti ranije i u ranim jutarnjim satima odnosno tijekom noći. Prije putovanja obvezno prekontrolirati stanje vozila, tlak u gumama, akumulator, ulja i druge tekućine. Voziti bez nervoze, ponijeti dovoljno osvježavajućeg pića i hrane, potrebne lijekove,...

Od 0 do 24 sata HAK je uz vozače: za pomoć na cesti telefonski broj je 1987, a 062 777777 za informacije o stanju na cestama. Koje možete čuti i u Novostima 2. programa HR i radijskim postajama s nacionalnom, županijskom ili gradskom koncesijom.