Prometna prognoza za ljetne vikende

Objavljeno: 10.7.2013.

Petkom (u popodnevnim) i subotom (u ranim i prijepodnevnim satima) očekuje se pojačan, ali nešto brži no lani, ulazak osobnih vozila na graničnim prijelazima sa Slovenijom: Maclju, Bregani, Kaštelu, Plovaniji, Rupi i Pasjaku, odnosno s BiH na GP Metković, a izlazak na prijelazima s BiH: Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, te prema Srbiji na GP Bajakovo. Brojnost vozila s granica se odrazit će se i na gustoću prometa na autocestama. Posebice, pak, na dionicama A1, Zagreb-Karlovac-Bosiljevo (moguć gust na naplatama Lučko, Karlovac i Vrgorac i, posebice, Zagvozdu (u smjeru tunela sveti Ilija), na dijelu državne ceste Meja-Križišće. na A6, Bosiljevo-Rijeka,te na Ivanjoj Reci, na A3, Bregana-Slavonski Brod-Lipovac- Kao i na riječkoj odnosno zagrebačkoj obilaznici, državnim cestama D1 (Karlovac-Grabovac) i D8, Jadranska magistrala (posebice na prilazima turističkim mjestima) kao i trajektnim lukama Jablanac i Prizna i Stinica, te Brestova i Valbiska, odnosno Zadar i Split.

Kako bi na pojedinim cestama promet bio protočniji na snazi je ljetna Zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona: subotom od 4 do 14 sati i nedjeljom od 12 do 23 sata. Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj)... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja.

Za povratka s vikend-lokacija i iz turističkih mjesta, gust promet je subotom (tijekom dana) i nedjeljom poslijepodne, na dionicama cesta što vode u smjeru sjevera i zapada. Posebice na prilazima Zagreba, kao središnjeg prometnog raskrižja, Stoga, valja (četiri km prije južnog ulaza u Zagreb) koristiti naplatu Demerje (za ENC i SMART te bankovne kartice) jer „olakšava“ prolaz pokraj deset naplatnih kućica Lučko.

Gusto će u navedenim danima biti u otočnim trajektnim pristaništima i na otočnoj strani Krčkoga mosta te Istarskom ipsilonu (od viadukta Mirna u smjeru Buja i Kaštela) a isti tako i na izlasku na Bregani, Maclju, Kaštelu, Plovaniji, Rupi i Pasjaku, te Metkoviću, a na Bajakovu, Staroj Gradiški, Slavonskom Brodu i Županji na ulasku u Hrvatsku.

Vozite pozorno, odmorni i s tehnički ispravnim vozilom!