Obavijest vozačima o registracijskim pločicama pri ulasku u zemlju iz ne-EU

Objavljeno: 18.7.2013.

Obavještavamo vozače kako Hrvatski autoklub zasad nije zaprimio prigovore građana na kažnjavanje od strane bosanskohercegovačke policije jer ne posjeduju plavu europsku naljepnicu s oznakom države na automobilskim registracijskim pločicama, o čemu su izvještavali pojedini mediji.

Ulaskom naše zemlje u Europsku uniju zasad još nije došlo do promjena pravila o automobilskim registracijskim pločicama i režimu prelaska granice. Na automobilskim registracijskim pločicama nije predviđeno niti dopušteno samovoljno postavljanje oznaka ili naljepnica.

Usto, prema hrvatskim, kao i međunarodnim propisima, naši vozači dužni su u inozemstvu i dalje na vozilima imati naljepnicu s međunarodnom oznakom države. Vozilo registrirano u Republici Hrvatskoj prilikom napuštanja teritorija Republike Hrvatske mora imati oznaku Republike Hrvatske, bijele boje, elipsastog oblika čija je vodoravna os dužine 175 mm, a okomita 115 mm. Na njoj su otisnuta slova »HR« crne boje, visine 80 mm, dok je širina ispisane crte 10 mm. Ta oznaka mora biti vidljiva na stražnjem dijelu vozila odnosno na prikolici koja je priključena na vozilo.

Ovim putem pozivamo sve vozače sa drugačijim iskustvima u zemljama koje nisu članice Europske unije neka o njima obavijeste nadležne institucije ili Hrvatski autoklub.