Skupština Hrvatskog autokluba usvojila novi statut

Objavljeno: 29.7.2013.

Hrvatski autoklub objavio je danas kako je Skupština naše nacionalne udruge vozača na tematskoj sjednici održanoj 25. srpnja usvojila novi Statut. Na sjednici je bilo prisutno 37 od ukupno 45 članova Skupštine a nakon konstruktivne i demokratske rasprave o amandmanima, jednoglasno su usvojili prijedlog Statuta koji je pripremio Upravni odbor udruge.

„Unutar naše udruge dugo se govorilo o potrebi izrade novog Statuta. Puno je truda, vremena i rada uloženo u njegovu izradu tijekom proteklih godinu dana“ kazao je Predsjednik Hrvatskog autokluba g. Slavko Tušek.

Zahvalivši članovima Skupštine i sudionicima javne rasprave, Predsjednik Tušek zaključio je: „Postupak usvajanja novog Statuta bio je dug, transparentan i demokratski. U javnoj raspravi sudjelovalo je puno udruženih autoklubova koji su iskoristili mogućnost i dali svoj doprinos zajedničkoj boljoj budućnosti.“

Među novinama koje stupaju na snagu novim Statutom ističu se čvršća povezanost Hrvatskog autokluba i udruženih autoklubova u realizaciji zajedničkih aktivnosti – posebice u području članstva, pružanja tehničke pomoći i preventivno-edukativnom radu na povećanju sigurnosti cestovnog prometa. Osim toga jasnije su definirani uvjeti za stjecanje ustrojbenog statusa temeljnog ili lokalnog autokluba te postupak pridruživanja, kao i procedure izbora tijela upravljanja.

Statut Hrvatskog autokluba temeljni je dokument udruge i osnova njenog djelovanja. Skupština udruge donijela je Statut u ožujku 1998., sa izmjenama i dopunama 2001., 2004. i 2009. godine.

Među ciljevima Strateškog plana dugoročnog razvoja Hrvatskog autokluba (2010.-2014.), usvojenog u proljeće 2010. predviđeno je donošenje novog Statuta, radi odgovaranja na sve složenije potrebe članova i sudionika u prometu, odgovora na izazove u okruženju, unaprjeđenja djelatnosti udruge, djelovanja u području cestovne sigurnosti te snažnog rasta i razvoja udruge.

Proces izmjene Statuta otpočeo je u srpnju 2012. na prvoj sjednici Upravnog odbora formiranjem Radne skupine, sa zadatkom izrade prijedloga novog Statuta. Utvrđeno je kako će se u izradi novog Statuta voditi računa o postojećim odredbama Statuta, Zakonu o Hrvatskom autoklubu i novom Zakonu o udrugama.

Upravni odbor Hrvatskog autokluba sredinom ožujka 2013. razmatrao je prijedlog nacrta novog Statuta koji mu je dostavila Radna skupina te ga uputio na javnu raspravu tijelima upravljanja udruženih autoklubova. U javnoj raspravi, koja je potrajala do konca travnja, sudjelovalo je 26 autoklubova (17 temeljnih i devet lokalnih) i predstavnika neposrednih članova.

Upravni odbor Hrvatskog autokluba na dvije sjednice, u lipnju i srpnju, razmotrio je sve pristigle prijedloge i sugestije, utvrdio konačni prijedlog te sazvao tematsku sjednicu Skupštine na kojoj je novi Statut i usvojen.