Završeno 10. FIA europsko natjecanje mehaničara na poslovima pomoći na cesti

Mehaničari HAK-a najbolji

Objavljeno: 6.9.2013.

Kolona natjecatelja

Mehaničari Hrvatskog autokluba, u sastavu Zoran Klarić (Autoklub Crikvenica) i Ivica Mucko (Autoklub Varaždin) osvojili su prvo mjesto na 10. FIA europskom natjecanju mehaničara na poslovima pomoći na cesti. Natjecanje se održava pod pokroviteljstvom Svjetske automobilističke organizacije FIA (Federation Internationale de l' Automobile).Drugoplasirana je momčad mehaničara švicarskog nacionalnog autokluba TCS a treća je momčad autokluba LAS/LAMB iz Latvije.

Natjecanje je od 4. do 6. rujna organiziranou Šibeniku, a u našoj zemlji održano je po šesti put. U natjecanju je sudjelovao rekordan broj mehaničara iz 13 europskih autoklubova: AL (Finska), AMSCG (Crna Gora), AMSM (Makedonija), AMSS (Srbija), AMZS (Slovenija), BIHAMK (Bosna i Hercegovina), HAK (Hrvatska), LAMB (Latvija), MAK (Mađarska), ÖAMTC (Austrija), SATC (Slovačka), TCS (Švicarska) i UAMK (Češka).

Natjecanje su kao i prošle godine vodili instruktori britanskog autokluba AA (The Automobile Association) koji su pripremili teorijske i praktične ispite za natjecatelje, a u ocjeni rezultata ocjenjivali su pristup klijentu, stručnost i metodologiju rada, korištenje alata i mjernih uređaja i dostupne dokumentacije te vrijeme potrebno za uspješno osposobljavanje vozila za nastavak putovanja.

Predsjednik Hrvatskog autokluba g. Slavko Tušek kazao je kako je ponosan na rezultat HAK-ovih mehaničara posebice jer je ostvaren u uvjetima najveće konkurencije na dosadašnjim natjecanjima. „Svi su sudionici vrlo ozbiljno radili što je i primjereno jer oni predstavljaju naše udruge sa ujednačenim standardom usluge prema zajedničkim članovima svog ili bilo kojeg međunarodnog autokluba, kao i svim korisnicima naših usluga“ rekao je g. Tušek dodavši kako pobjeda i obavezuje Hrvatski autoklub na nastavak ulaganja u edukaciju i opremanje mehaničara.

Predsjednik FIA Regije I g. Thierry Willemarck izrazio je zadovoljstvo organizacijom natjecanja kao i razmjenom znanja i iskustava između sudionika. „Ovo je natjecanje relevantno jer su tehnološke inovacije unaprijedile vozačko iskustvo te je sve izazovnije servisirati ili popraviti vozilo na cesti“. Dodao je kako FIA snažno podupire ovo natjecanje te druge slične aktivnosti koje razvijaju klupske osnovne djelatnosti na korist članova, a po kojima se nacionalni autoklubovi udruženi u FIA-u razlikuju od ostalih pružatelja usluga pomoći na cesti.

Hrvatski autoklub od 2004. sudjeluje na međunarodnim natjecanjima mehaničara na poslovima pomoći na cesti. Uz ovogodišnje osvojio je još jedno natjecanje, a na ostalima zauzimao pozicije u gornjem dijelu rezultata.

Natjecatelji su tijekom boravka u našoj zemlji obilježili i 50. obljetnicu poslova pomoći na cesti Hrvatskog autokluba. Prije pedeset godina, 4. kolovoza 1963. Auto moto savez Hrvatske (AMSH) počeo je pružati usluge pomoći na cesti, sa šest žutih "Zastava" 750, koje su svakodnevno, od 8 do 20 sati patrolirale magistralnim cestama: Zagreb-Novska-Slavonski Brod-Lipovac i Zagreb-Karlovac-Skrad-Rijeka. Tim povodom, autocestom A1 od Zagreba do Šibenika, provezla se kolona pokretnih radionica nacionalnih autoklubova iz 13 europskih zemalja. Sve njih je predvodio žuti fićo (iz 1963.) jedan od prvih mobilnih radionica Automoto saveza Hrvatske.