Okrugli stol u HAK-u: Čisti zrak - Vi ste na potezu

Objavljeno: 20.9.2013.

U srijedu 18. rujna Hrvatski autoklub i Grad Zagreb, u sklopu Europskog tjedna mobilnosti (16.-22. rujna 2013.) organizirali su okrugli stol „Čist zrak – Vi ste na potezu“.

Zagreb, 20. rujna 2013. – Na okruglom stolu pod nazivom "Čist zrak - Vi ste na potezu" održanom u srijedu 18. rujna u prostorijama HAK-a predstavljeni su programi za energetsku učinkovitost u prometu. Okrugli stol je organiziran u sklopu Tjedna mobilnosti koji se održava od 16. do 22. rujna u Zagrebu a okupio je 50-ak prometnih stručnjaka.

Predstavnica Grada Zagreba gđa. Marinka Bakula Anđelić govorila je o samoj važnosti tjedna za mobilnost u Zagrebu."Grad Zagreb je prošle godine pobijedio na natječaju Europskog tjedna mobilnosti, zato što smo svi zajedno puno radili. Kroz nekoliko godina u gradu Zagrebu, pogotovo u promoviranju bicikla i drugih alternativnih oblika prijevoza", rekla je gđa. Bakula Anđelić. Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode g. Hrvoje Dokoza objasnio je koje mjere ministarstvo poduzima kako bi se smanjile emisije štetnih plinova u prometu.

"Kako bi se smanjila potreba građana za putovanjem, mjere za korištenje vozila sa većom energetskom učinkovitošću. Naše ministarstvo će definitivno raditi u tom pravcu. Fond kao naše provedbeno tijelo priprema niz mjera. Radi se o mjerama za poticanje ekološki učinkovitih vozila, prije svega mislim na hibridna i na električna vozila, pa i na mrežu puniona koje bi mogle puniti ta potencijalna električna vozila", kazao je g. Dokoza.

Na okruglom stolu predstavljene su razne mjere kojima bi se poboljšala energetska učinkovitost, jednostavnost funkcioniranja u prometu, i očuvanje okoliša kakve već dugo postoje i funkcioniraju u Europskoj uniji. Neke od njih su i smanjenje korištenja konvencionalnih vozila do 50%, subvencije građanima za ugradnju plina, te unapređenje javnog prijevoza kroz jednostavniji sustav naplatnih karata i učinkovitiju mrežu prijevoznih sredstava.

Na okruglom stolu g. Filip Brkljača iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavio je natječaje za korištenje sredstava Fonda radi sufinanciranja projekata čistijeg transporta.

Dr. Markus Frewein i Ivan Šimunec iz tvrtke Verkehrplus, uz g. Marijana Ključarića iz gradskog ureda za promet Grada Zagreba, predstavili su izradu projekta prve faze integralnog prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije.

Predstavnici gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba gđa. Ana Magdić i g. Matija Vuger izvjestili su okupljene o razvojnoj strategiji Grada Zagreba i planiranju održive mobilnosti u gradovima odnosno europskom projektu CH4LLENGE.

Predstojnik Zavoda za gradski promet Fakulteta prometnih znanosti prof.dr.sc. Davor Brčić održao je izlaganje o planiranju održive mobilnosti u gradovima, dok je g. Krešimir Dvorski predstavio pilot projekt sustava javnih bicikala u Gradu Zagrebu.

Ispred udruge Savez za željeznicu g. Ante Klečina izvijestio je o održivoj mobilnosti građana na primjeru Varaždinske županije.

Dr.sc. Sinan Alispahić iz HAK-a održao je izlaganje o praktičnim iskustvima iz implementacije Eko vožnje te pozvao okupljene kao i sve građane da u subotu, 21. rujna, s početkom u 10:00 sati sudjeluju u besplatnom praktičnom treningu EKO-vožnje koji HAK organizira za građane, ispred zgrade Hrvatskog autokluba, Avenija Dubrovnik 44.

Europski tjedan mobilnosti sa svim radionicama i predavanjima traje do nedjelje, kada će se zaključiti velikom biciklijadom koja kreće sa Cvjetnog trga, a tijekom Europskog tjedna mobilnosti u prostorijama Hrvatskog autokluba, Avenija Dubrovnik 44, Zagreb, od 08:00 do 18:00 sati građani mogu pogledati postersku prezentaciju „EU Projekti i održiva mobilnost“ u organizaciji Hrvatskog autokluba i Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba.