Naši prvaci na 28. Europskom natjecanju mladih biciklista

Objavljeno: 26.9.2013.

28. Europsko natjecanje najboljih nacionalnih ekipa u poznavanju prometnih propisa i pravila kao i vještine upravljanja biciklom održano je od 20. do 23. rujna u Baru, Crna Gora. Domaćin natjecanja bio je Auto moto savez Crne Gore a naša ekipa, koja je pobijedila na nacionalnom prvenstvu u Zadru, osvojila je 10. mjesto.

U preventivnoj i edukativnoj akciji sudjelovale su ukupno 22 ekipe iz cijele Europe. Uz natjecanje istaknimo i nova prijateljstva koja su djeca kroz zajedničke aktivnosti i smještaj ostvarila na samom natjecanju ali i izletu koji je nakon natjecanja za njih organiziran u Stari Bar. Sljedeće godine europsko natjecanje održat će se od 05.do 08. rujna u Oslu, Norveška.

Naši prvaci zaslužili su samo pohvale za nastup u Crnoj Gori ali i za pobjedu na nacionalnoj razini jer je Državnim natjecanjem ove godine obuhvaćeno oko 3.200 djece iz 259 osnovnih škola diljem Hrvatske. Započevši u osnovnim školama, kao školsko natjecanje, zatim nastavljeno kao natjecanje na razini grada ili županije, završilo je kao državno natjecanje u Zadru. Cilj natjecanja „Sigurno u prometu“ je prometna edukacija i osposobljavanje učenika za sigurno kretanje u prometu kao samostalnih sudionika u cestovnom prometu - vozača bicikla. Prometni stručnjaci smatraju kako sigurnosne prometne akcije poput državnog natjecanja imaju izravan pozitivni utjecaj na smanjenje stradavanja djece u prometu.