HAK-ov test zimskih guma

Objavljeno: 26.9.2013.

Iscrpni test je proveden u suradnji s partnerima – europskim autoklubovima, s ciljem informiranja vozača uoči zimske sezone i olakšavanja izbora u kupnji. Prvom klasom guma, 185/60 R15 T, voze se mali gradski automobili poput Fiat Punta, Opel Corse, Peugeota 208, Suzuki Swifta, Škode Fabije, Renault Clija ili pak VW Pola, a većom, 225/45 R17 H, u pravilu prometuju kompakti poput Ford Focusa, Hyundaija i30, Mazde 3, Opel Astre, Toyote Auris ili VW Golfa.

U manjoj dimenziji, 185/60 R15 T, Hrvatski autoklub i partneri ovog su puta okupili 17 kandidata, a većina se kvalitetom smjestila u vrlo preporučljive i preporučljive proizvode. Iako apsolutni odlikaš s maksimalnih pet zvjezdica ni ovoga puta nije pronađen, rezultatima su stručnjaci bili izuzetno zadovoljni jer je kvaliteta testiranih guma iz godine u godinu sve viša pa je i izbor koji se nudi vozačima sve bolji i zanimljiviji. S četiri zvjezdice ili opisnom ocjenom "vrlo preporučljivo" ove će se zimske sezone moći ponositi čak sedam proizvoda.

Najbolji od najboljih u ovoj se dimenziji pokazao proizvod Continentala koji je od ove sezone dostupan i u ovoj dimenziji. ContiWinterContact TS850 ovog je puta ostavio ukupno najbolji dojam pokazavši izuzetnu ujednačenost u svim testnim kriterijima, ali i pruživši najviše na mokrom, snijegu i ledu, dakle uvjetima na cesti po kakvima se najviše i vozi tijekom zimskih mjeseci. Osim toga, ContiWinterContact TS850 bio je uvjerljiv i u pogledu minimalne buke i izuzetne trajnosti te više no solidan na suhoj cesti i pri utjecaju na potrošnju goriva.

Stepenicu ispod sa samo bodom manje u ukupnom bodovanju našli su se rame uz rame novopredstavljeni Dunlop Winter Response-2, Firestone Winterhawk 3 i Michelin Alpin A4. Winter Response-2 dominirao je na mokrom i snijegu postigavši u tim kriterijima isti rezultat kao i Continental, a automobil opremljen ovim proizvodom imao je i najnižu potrošnju goriva na testiranju. Ipak, stručnjaci su kod Dunlopa pronašli i jednu zamjerku jer je dizajn gaznog sloja takav da postoji bojazan kako će guma biti montirana u krivom smjeru rotacije pa bi vulkanizeri na taj nedostatak morali posebno obratiti pažnju. Novi Winterhawk 3 iz Firestona nije pobijedio ni u jednom pojedinačnom kriteriju, no bio je ujednačeno vrlo dobar u svim elementima, dok je posljednji od ovog trojca, Michelinov Alpin A4, pokazao fantastičnu izdržljivost. Svojim će vlasnicima donijeti znatnu uštedu zbog dugog vijeka trajanja jer primjerice automobil opremljen ovom gumom može napraviti više od dvostrukog broja kilometara u odnosu na najgori Falken.

Osim spomenutih, u skupini "vrlo preporučljivih" guma našli su se i Nokian WR D3, Goodyear UltraGrip 8 te Semperit Speed-Grip 2. Nokian je briljirao na suhoj podlozi ostvarivši najkraći put zaustavljanja, Semperit je poput Dunlopa trošio najmanje goriva, dok je Goodyear bio ujednačen u svojoj kvaliteti opravdavši tako status premium proizvoda.

Ispod sedmorice veličanstvenih našla se brojnošću jednaka skupina čak sedam guma s tri zvjezdice i ukupnom ocjenom "preporučuje se". Najbolja od preporučljivih jest guma Vredestein’s Snowtrac 3 koja je na snijegu bila rame uz rame s najboljima poput Continentala i Dunlopa, no kojoj je, baš poput Pirelli Winter 190 Snowcontrola 3, ukupna ocjena smanjena zbog uočenih slabosti na mokrom, posebice tijekom kočenja. S druge strane, Barum Polaris 3 pao je u niži razred zbog rezultata i na suhoj i na mokroj podlozi, dok je GT Radialov Champiro WinterPro pokazao značajne nedostatke na suhom, mokrom i snijegu te zbog toga zaradio smanjenje ukupne ocjene. Hankook Winter i*cept RS bio je dobar na suhom, no slab na snijegu i još gori na mokrom, Kleber Krisalp HP2 ponudio je nisku potrošnju goriva i pokazao se solidno izdržljivim, no razočarao je na mokrom, dok je Falkenov Eurowinter HS-449 promašio metu pokliznuvši se također na mokrom zbog lošeg akvaplaninga te ostvarivši najgori rezultat u pogledu trajnosti na aktualnom testu.

Djelomičnu preporuku ovog je puta zaslužio Nexen Eurowin 600 koji je prilično dobre performanse na suhom upropastio stvarno lošima na snijegu.

Apsolutnim promašajem ovog su se puta pokazali Kormoran Snowpro b2 i Marangoni 4 Winter E+ koji su tako zaslužili ocjenu "ne preporučuje se". Kod Kormorana je pozitivnim ocijenjen utjecaj na potrošnju goriva, no presudile su mu slabosti na suhom s najdužim zaustavnim putem čak devet metara dužim od Nokiana, a ništa bolji nije bio ni rezultat na mokrom. Marangoni je pak pokazao vrlo dobru trajnost i solidnu kvalitetu na suhom, no razlog za neprolaznu ocjenu bile su slabosti na snijegu i mokrom te najgora potrošnja goriva na automobilu opremljenom ovim proizvodom. U našem testiranju tako je razlika između najekonomičnijeg Semperita i rastrošnog Marangonija iznosila 0,4 litre na 100 prijeđenih kilometara.

U nešto većoj dimenziji namijenjenoj kompaktima ove su sezone Hrvatski autoklub i njegovi partneri testiranjima podvrgnuli 15 pneumatika. Ovdje također nije bilo odlikaša s maksimalnim brojem zvjezdica, a broj "vrlo preporučljivih" proizvoda bio je nešto manji. Tako su četiri zvjezdice ovom prilikom zaslužile četiri gume: Continental ContiWinterContact TS850, Bridgestone Blizzak LM-32 S, Michelin Alpin A4 i Uniroyal MS plus 77. Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg testiranja u obje dimenzije tako je postao Continental ContiWinterContact TS850, koji je i u ovoj dimenziji odnio pobjedu pred konkurencijom. Continentalov proizvod tako je bio najbolji na snijegu sa značajno boljim performansama pri trakciji i skretanjima, posebno dobar na suhom i mokrom, tih te izuzetno trajan. Dovoljno za naslov najboljeg, iako ni tri preostala vrlo preporučljiva proizvoda nisu mnogo zaostala. Bridgestone Blizzak LM-32 S, kojeg u usporedbi s vlastitim prethodnikom odlikuju nova smjesa i moderniziran dizajn gazne površine, bio je najbolji na mokrom, Michelin Alpin A4 pokazao je najveću trajnost i može se preporučiti vozačima koji rade mnogo kilometara, dok je pak novi Uniroyal MS plus 77 u svemu bio prilično ujednačen pa se uslijed izostanka bilo kakvih nedostataka, zasluženo na vrhu pridružio prestižnom trojcu.

Skupina proizvoda koji se "preporučuju" bila je mnogo šira i u njoj je svoje mjesto pronašlo čak devet guma. Više od ostalih u ovoj su skupini pokazali Goodyear UltraGrip 8 Performance i Nokian’s WR D3, oboje s manjim slabostima na mokroj podlozi pri akvaplaningu, koje su ih stajale boljeg plasmana. Šteta, posebno za Nokianova predstavnika koji je na suhom ostvario najbolji rezultat na testu, i to u sva tri područja: voznim osobinama, sigurnosti i kočenju. Tako je primjerice automobilu na kojem su rađena testiranja za zaustavljanje od 100 km/h do nule na Nokianu trebalo 44,6 metara, dok je "obučen" u Fuldu uspio stati nakon 49,8 metara. Dunlop SP Wintersport 4D bio je dobar na suhom, mokrom i snijegu, no u ovoj je dimenziji pokazao slabosti na ledu, posebno pri lateralnom gripu, dok je Fulda Kristall Control HP pokleknula na suhom i mokrom, zbog čega joj je smanjena ukupna ocjena. Semperitov Speed-Grip 2 i Esa-Tecarov Supergrip 7+ HP u niži su razred pali zbog rezultata na mokrom, a Esa-Tecar nije se proslavila ni u pogledu trajnosti, baš kao i Pirelli Winter Sottozero 3, kod kojeg je upravo trajnost jedini veći nedostatak. Najveći gubitnik ovdje je proizvod iz Semperita koji je imao najnižu potrošnju goriva na testiranju te bio izrazito uvjerljiv na zaleđenoj cesti, no još se jedanput pokazalo koliko je ujednačenost svih kriterija važna pa se loš rezultat na mokrom ničim nije mogao kompenzirati. Skupinu proizvoda koji se mogu preporučiti u dimenziji 225/45 R17 H ove su godine svojim sudjelovanjem počastili i Hankookov Winter i*cept RS te Toyov Snowprox S953. Hankook je bio dobar na suhom i imao dosta nisku potrošnju goriva, no ukupna ocjena smanjena mu je zahvaljujući značajnim nedostacima na mokrom. Toyo je također bio solidan na suhoj cesti, no performanse na mokrom, snijegu i ledu te vrlo loša trajnost stajali su ga boljeg plasmana.

Kao i kod manje dimenzije, prolaska ove godine nije bilo za dva proizvođača. Interstate Winter IWT-2, koji je prema riječima proizvođača moderniziran s DOT oznakom 2412, pokazao je slabosti u svim kriterijima sigurnosti. Na suhom i ledu još bi i mogao upasti u skupinu s tri zvjezdice, na snijegu je u skupini s dvije, no performanse na mokrom presudile su konačnoj ocjeni "ne preporučuje se". S druge strane, Sailun Ice Blazer WSL-2 još bi i mogao proći na snijegu i ledu, no i ovdje je kao kod Interstatea problem u izvedbi na mokroj cesti koja je daleko od zadovoljavajuće.

Repozitorij