Hrvatska spremna za uvođenje ePoziva

Crash test na Borongaju

Objavljeno: 27.9.2013.

Hrvatski autoklub, Državna uprava za zaštitu i spašavanje i Ericsson Nikola Tesla i drugu godinu za redom organizirali su crash test na poligonu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj u sklopu projekta ePoziv. U prvom crash testu se uz dinamiku prometne nesreće testirao i signal ePoziva kod sudara vozila s biciklom, jer se upravo takve nesreće nažalost sve više događaju i završavaju s najtežim posljedicama. Ista mjerenja provedena su i kod drugog crash testa u kojem je kamion udario automobil. Rezultati prvog crash testa pokazali su da je biciklist, od udarca vozila koje je putovalo brzinom od 35,8 km/h, odbačen čak 14,6 metara. Kod udarca kamiona u automobil pri brzini 28,2 km/h automobil je odbačen punih 45 metara te je signal ePoziva stigao do svih hitnih službi za 12 sekundi u oba slučaja. Nakon dvogodišnjeg uspješnog testiranja možemo zaključiti da su se hrvatske službe dobro pripremile za uvođenje ePoziva.

Predstojnik Zavoda za prometno – tehnička vještačenja prof. dr .sc. Goran Zovak izjavio: - Ovakvi su testovi nužni kako bi se upozorilo da i pri malim naletnim brzinama vozila na bicikliste nastaju kobne posljedice često sa smrtno stradalim ili teško ozlijeđenim osobama. - Na godišnjoj razini ovaj projekt planira spašavanje 2.500 života i veliko smanjenje posljedica od prometnih nesreća samom brzinom reakcije - kazao je Marijan Rimac, koordinator za ePoziv iz HAK-a.

e-Call je europska inicijativa s kojom se želi povećati brzina reakcije svih žurnih službi kod prometnih nesreća u cijeloj Europskoj Uniji. e-call inicijativa želi da sva vozila proizvedena od početka 2015. budu opremljena e-Call uređajem koji će automatski zvati 112 u slučaju prometne nesreće. Uređaj je opremljen senzorima koji detektiraju udarac vozila i otvarnje zračnih jastuka u vozilima nakon kojeg hitnim službama šalje točan signal mjesta nesreće pomoću ugrađenog GPS-om. Dodatna funkcionalnost e-Poziva je i u činjenici da ne morate biti sudionik nesreće da biste zvali 112, jer poziv možete uputiti i ako naiđete na prometnu nesreću ili uvjete na cesti koji bi mogli biti opasni, a operaterima nećete morati objašnjavati gdje ste jer će vidjeti vašu poziciju putem GPS-a. Prema procjenama e-Call bi ubrzao odaziv žurnih službi za čak 40 u urbanim, te za 50 posto u ruralnim dijelovima.