Vozači, upalite obvezna dnevna svjetla

Objavljeno: 25.10.2013.

Hrvatska i ostali dio Europe, uz izuzetak Islanda, Rusije, Ukrajine i Bjelorusije, ove godine u noći s 26. na 27. listopada pomiće satove na zimsko računanje vremena. Kazaljke na satu tada se pomiću jedan sat unatrag, s tri sata na dva sata.

Hrvatski autoklub upozorava vozače kako je, s početkom zimskog računanja vremena, povezana i odredba 102. članka Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojoj u razdoblju zimskog računanja vremena, od posljednjeg vikenda u listopadu pa sve do posljednjeg vikenda u ožujku, na motornim vozilima za vrijeme vožnje (i) danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Motociklisti, pak, znaju da cijele godine moraju imati upaljena svjetla za vožnje na svojim prometalima.

Vozače bicikla, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, upozoravamo kako su dužni noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Isto tako, pješaci, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja noću i danju, u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti osvijetljeni ili označeni s reflektirajućim materijom.

Sve sudionike u prometu koji se ne budu pridržavali ovij odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, čeka novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

Osim što je na cesti važno dobro vidjeti, još je važnije biti viđen! Pozornost, stoga, valja posvetiti kako svi svjetlosni sklopovi na vozilu moraju biti ispravni!