Prognoza prometa 31.listopada - 3. studenoga

Svi Sveti i Dušni dan

Objavljeno: 29.10.2013.

Svi sveti, svetkovina koju je 835. papa Grgur 4. odredio da se u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga, a koja je, bez obzira na vjersku pripadnost, prihvaćena kao zajednička civilizacijska vrijednost i naš je državni blagdan. Uz Dušni dan, 2. studenoga, u kršćanskoj se tradiciji obilježava od 4. stoljeća, a dani su to kad se uz svijeće podno križeva, grobnica i kapelica prisjećamo svih onih koji više nisu s nama. Spomen na svete mučenike i sve pokojne svake godine za blagdan Svih svetih dovodi mnoštvo ljudi, a sve odiše suzdržanom, svečanom i vrlo posebnom atmosferom koja i dan i noć čine jedinstvenima.

Kako bi se što brže stiglo do tihih domova naših najbližih i svih svetih, prometni režim, posebice u našim većim gradovima, prilagođava se dolascima na groblja. Tako će, u četvrtak, 31. listopada, i petak 1. odnosno u subotu, 2. studenoga, na većini gradskih prometnica u najužoj zoni groblja, bit će zabranjen promet motornim vozilima - osim autobusima gradskog prijevoza, vozilima invalida i auto-taxi vozilima. Kraj velikih gradskih groblja redovne autobusne linije mijenjat će vozni red pa se valja na vrijeme informirati – na oglasnim mjestima gradskih prijevoznika ili u tiskovinama koje će izaći uoči blagdana Svih svetih.

Na važnijim državnim cestama i autocestama, u četvrtak i subotu/nedjelju u poslijepodnevnim i noćnim satima, očekuje se gust promet i kraći zastoji, posebice na naplatnim postajama Lučko i Ivanja Reka kao i na većini graničnih prijelaza (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Metković, Kaštel, Rupa, Macelj, Bregana...).

Zbog bolje protočnosti, u četvrtak, 31. listopada, uoči Blagdana, zabrana prometa teretnim motornim vozilima iznad 7,5 tona najveće dopuštene mase, od 15 do 23 sata, na važnijim državnim cestama. Na Ličkoj magistrali (D1) i autocestama za ta vozila nema zabrane prometa. U nedjelju, 3. studenoga, zabrana je prometa za vozila iznad 7,5 tona od 12 do 23 sata.

Prošlogodišnji Blagdan protekao je, uglavnom, bez većih problema u prometu pa i ove godine budimo u duhu Blagdana - susretljivi i pozorni.