Vikend uoči Martinja (9-10.11.)

Pijete li, ne vozite!

Objavljeno: 8.11.2013.

Tradicionalni običaj krštenja mošta, Martinje (spomendan sv. Martina, 11. studenog) vrijeme je kad moramo upozoriti na problem koji se tih dana negativno, da ne kažemo drastično i tragično, odražava u prometu na našim cestama. Običaj krštenja mladog vina (i blagovanja pečene guske) koji se odigrava ponajprije u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji i Istri, u restoranima i izletištima do kojih, ponegdje, vode i neosvijetljene, pa i uske prometnice (ujutro i pod maglom! ) zna završiti žalosnim tragovima. Brzina je uzrok prosječno svake šeste prometne nesreće, a u svakoj devetoj nesreći 'kumovao' je alkohol. Dokazano je kako 0,5 promila alkohola u organizmu udvostručuje rizik nastanka prometne nesreće, 0,8 promila ga učetverostručuje, dok je s preko jednim promilom rizik izazivanja prometne nesreće sedam puta veći. kod 1,2 promila deset, a pri 1,4 promila čak 20 puta veći.

A prema policijskim iskustvima samo ove godine zabilježeno je 7035 prekršaja vožnje u pijanom stanju, a, čak, dvije trećine vozača bile su osobe mlađe od 30 godina. Nadolazeći vikend bit će najkritičniji pa će policija kroz redovitu službu i posebne akcije, pojačati kontrolu prometa, posebice prema vozačima koji ne poštuju temeljne norme sigurnog odvijanja prometa.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama svaki pijani vozač isključuje se iz prometa i boravi na otrježnjenju i do 12 sati, a potom se uz optužni prijedlog odvodi sucu. Novčana kazna može doseći i 15 tisuća kuna za vožnju pod utjecajem alkohola. Upozoravamo vozače kako je sankcija za odbijanje ispitivanja alkoholiziranosti jednaka kao u slučaju vožnje s maksimalnim koncentracijama alkohola.

Hrvatski autoklub savjetuje vozačima: Pijete li, ne vozite! I taxi je, posebice danas, jeftiniji od štete (ne samo materijalne!) kojoj je čimbenik vožnja pod utjecajem alkohola.