Dani tehničke ispravnosti vozila 2013

Objavljeno: 15.11.2013.

Pozivamo vozače da sa svojim vozilima pristupe preventivno-sigurnosnoj akciji Dani tehničke ispravnosti vozila pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa, a koju provode HAK, CVH i stanice za tehnički pregled vozila, u sklopu koje će u razdoblju od 25. do 30. studenog ove godine biti omogućen besplatni tehnički pregled svim vlasnicima vozila koji se sa svojim vozilima pojave u bilo kojoj stanici za tehnički pregled vozila u RH (osim onim vlasnicima čija su vozila u terminu redovnog tehničkog pregleda u tom razdoblju).

Cilj akcije je skrenuti pozornost vozačima na važnost tehničke ispravnosti vozila u kontekstu cestovne sigurnosti, jer je vozilo, uz vozača i cestu, ključan čimbenik te sigurnosti.

Prvih 10.000 vozača koji budu sudjelovali u Akciji na poklon će dobiti pakiranje od 3 litre tekućine za pranje vjetrobranskog stakla vozila, koja je prilagođena uporabi u zimskim uvjetima čime se vozače želi dodatno motivirati da pristupe Akciji (10.000 poklon pakiranja raspoređeno je po svim stanicama za tehnički pregled vozila u RH). Opće je poznato da je vozilo (uz vozača i cestu) jedno od tri osnovna čimbenika sigurnosti prometa na cestama. Tehnička ispravnost vozila umnogome ovisi o načinu na koji se mi, kao njihovi vlasnici, odnosimo prema svojim limenim ljubimcima i koliko u njih ulažemo. Upravo iz tog razloga Hrvatski autoklub, Centar za vozila Hrvatske i stanice za tehnički pregled vozila pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i ove godine organiziraju preventivno-sigurnosnu akciju pod nazivom “Dani tehničke ispravnosti vozila 2013”.

Akcija ima isključivo preventivno-sigurnosni karakter i temeljena je na poticanju vozača glede ispravnog i pravovremenog sagledavanja aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu tj. izbjegavanja prometnih nesreća uzrokovanih tehničkom neispravnošću vozila. Stoga vas pozivamo da se u cilju vaše sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika u prometu odazovete ovoj akciji. Sve što trebate napraviti je da odvojite malo slobodnog vremena i uputite se svojim vozilom na besplatan tehnički pregled u jednu od stanica za tehnički pregled vozila, gdje vas čeka ljubazno i stručno osoblje.

Napominjemo da je akcija besplatna, edukativna i preventivno-sigurnosnog karaktera.

Tehnička ispravnost vozila prvi je preduvjet za registraciju vozila, odnosno produljenje valjanosti prometne dozvole. Pored toga potrebno je ugovoriti policu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, platiti godišnju naknadu za uporabu javnih cesta, te posebnu naknadu za okoliš (samo za motorna vozila). Ukoliko vas se zatekne da u prometu na cestama upravljate vozilom koje nije registrirano ili mu je isteklo važenje prometne dozvole do 15 dana, odredit će vam se zakonska kazna od 700,00 kuna, dok po isteku roka od 15 dana kazna iznosi 2.000,00 kuna. Također, ako polica obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti nije ugovorena ili nije obnovljena u „početnom roku“ od 30 dana, predviđena je zakonska kazna od 5.000,00 do 50.000 kuna. U slučaju da ste neregistriranim i neosiguranim vozilom prouzročili štetu, Hrvatski ured za osiguranje od vas ima pravo na naknadu i to punog iznosa isplaćene štete, kamata i ostalih troškova.

Repozitorij