Počela akcija "Dani tehničke ispravnosti vozila"

Objavljeno: 25.11.2013.

Hrvatski autoklub poziva vozače na provjeru stanja vozila sudjelovanjem u tradicionalnoj besplatnoj, edukativnoj, preventivno-sigurnosnoj akciji “Dani tehničke ispravnosti vozila 2013.”, koju zajednički provode stanice za tehnički pregled vozila i stručne organizacije, Hrvatski autoklub i Centar za vozila Hrvatske te Ministarstvo unutarnjih poslova, pod pokroviteljstvom Nacionalnog programom sigurnosti cestovnog prometa.

Akcija je počela i provodi se do subote 30. studenog 2013., na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, u svih 168 redovnih i preventivnih stanica za tehnički pregled vozila, u kojima vozači mogu obaviti besplatan tehnički pregled vozila, koji ima isključivo sigurnosno – preventivni karakter., bez primjene represivnih mjera.

U HAK-u napominju kako se ova dragovoljna akcija ne odnosi na vozače koji u razdoblju njenog provođenja svoje vozilo moraju podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu radi produljenja valjanosti prometne dozvole odnosno registracije vozila.

I ove godine, kao i prošlih godina, prvih 10.000 vozača koji pristupe akciji na poklon će dobiti paket sa tri litre tekućine za pranje vjetrobranskog stakla vozila koja je prilagođena uporabi u zimskim uvjetima vožnje.

Težište akcije je u skretanju pozornosti vozača na važnost tehničke ispravnosti vozila u kontekstu cestovne sigurnosti te na pružanju savjetodavne pomoći vozačima koji će u njoj sudjelovati glede uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu.

Prošlogodišnjoj akciji pristupilo je 13.118 vozila, ili čak 36,2% više nego tijekom akcije u 2011. kad ih je sudjelovalo 9.632. Dominantne skupine tehničkih neispravnosti kod osobnih vozila bile su na uređajima za kočenje (2.218 vozila), uređajima za osvjetljavanje (2.027 vozila), ovjesu i kotačima (1.197 vozila), motoru (857 vozila), na uređaju za upravljanje (767 vozila), te na ispušnom sustavu – EKO testu (705 vozila).

U Hrvatskom autoklubu naglašavaju veliku razliku između postotka tehnički neispravnih vozila sudionika prošlogodišnje akcije, 40,8 posto, i vozila koja pristupaju redovnim tehničkim pregledima, kojih je u 2012. godini bilo oko 20 posto. Razlika proizlazi iz starosne strukture vozila sudionika akcije kojoj su pristupala pretežno vozila prosječne starosti između deset i 12 godina. Kod većine takvih vozila bilo je utvrđeno više različitih tehničkih neispravnosti, odnosno grešaka na različitim uređajima i sklopovima.

Poznato je kako je, uz vozače i prometnice, vozilo jedan od tri osnovna čimbenika sigurnosti cestovnog prometa. Tehnička ispravnost velikim dijelom ovisi o načinu na koji se vozači i vlasnici vozila odnose prema automobilima i koliko u njih ulažu.