Očekujte gužve na A2, A3 i graničnim prijelazima

Prometna prognoza za Sveta tri kralja

Objavljeno: 20.12.2013.

Na cestama, koje, iz unutrašnjosti, vode ka graničnim prijelazima vrlo gust promet očekuje se u subotu 4. siječnja 2014. Kako smo građani Europske unije moguć nam je mnogo brži (nego lani) prolazak pored carinskih kućica i izlaznih rampi prijelaza Bregana, Macelj, Kaštel, Plovanija, Rupa i Pasjak. Nešto sporiji izlazak imat će vozači iz susjednih zemalja (s juga i jugoistoka), kao i ulazak u Hrvatsku, na graničnim prijelazima Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Bijača/Nova Sela, Kamensko i Bajakovo pa na autocesti A3, Bajakovo-Zagreb-Bregana, Zagrebačkoj obilaznici i na A2, Zagreb-Macelj očekujte i dulje kolone.

Razlog nije samo završetak blagdanskog slavlja za Božić i Novu godinu i povratak naših i građana susjednih nam zemalja  u gradove Europske unije, već i znatno brojniji odlazak skijaša ka skijalištima u Sloveniji, Austriji, Italiji i Francuskoj, odnosno Slovačkoj. Naglasimo kako se i na važnijim prometnicama u inozemstvu tih prvih dana Nove 2014. očekuje vrlo jak promet: u Austriji su to, prije svih,Tauern-, Inntal- i Brennerautobahn, ceste u Tirolu i oko Salzburga, u Italiji ceste prema skijalištima u toj zemlji odnosno ka onima u Austriji i Švicarskoj, a u Švicarskoj na području Gottharda, St. Gallena i Zuricha.

Zabrana prometa teretnim motornim vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, na važnijim državnim cestama, u petak, 3. siječnja, uoči blagdana, od 15 do 23 sata te na Sveta Tri kralja, u ponedjeljak, 6. siječnja 2014. od 14 do 23 sata. Posebice na cestama D8 (Jadranska magistrala), D66, Pula-Raša-Opatija, D21, Kaštel-Buje-čvor Kanfanar,D23, Žuta Lokva-Senj, D39, Šestanovac-Dupci, D9, Metković-Opuzen...

Moguće oborine, posebice snijeg ili kiša u gorju, vjetar u priobalju,... čimbenici su koji će najviše utjecati na promet. No, zimska oprema obvezna je (do 13. ožujka, odnosno 15. travnja 2014.) bez obzira na vremenske uvjete (a posebice kad je gust snijeg) kako na našim zimskim dionicama tako i na cestama u Sloveniji, Italiji i većem dijelu skijališta u Austriji. Riječju, bez obzira na zimske uvjete, valja imati pravilne gume (4 zimske ili 4 ljetne + lanci za snijeg u prtljažniku), voziti oprezno i vožnju prilagoditi stanju na kolniku i vremenskim uvjetima.

Informativni centar Hrvatskog autokluba, njegovi mehaničari i prijevoznici 24 sata dnevno na usluzi su vozačima i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Telefon 1987 je za pomoć na cesti, a 072 777 777 za prometne informacije, koje se osvježavaju i na web-stranici www.hak.hr kao i na zaslonima „pametnih“ mobitela, kao iza javljanja u Novosti 2. Programa Hrvatskog radija, Radio Dalmacije, Hrvatskog katoličkog radija i još dvadesetak regionalnih radijskih postaja.