Prometna prognoza HAK-a za Međunarodni praznik rada 1. svibnja

Objavljeno: 28.4.2014.

Hrvatski autoklub objavio je prometnu prognozu za razdoblje predstojećeg Međunarodnog praznika rada 1. svibnja, koji će na naše prometnice izmamiti veći broj građana Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

Budući da je praznik u četvrtak mnogi će ga spojiti s vikendom koji slijedi i provesti nekoliko dana, bilo u svom mjestu stanovanja, bilo na nekom drugom odredištu.

Gužve i pojačan promet očekuju se već u srijedu prijepodne u gradskim središtima, a poslijepodne na glavnim cestovnim pravcima - osobito na A1 i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru juga odnosno mora, na autocesti A3 Bregana-Lipovac, te na državnim cestama D1 Lička magistrala i D8 Jadranska magistrala. Tijekom popodneva gužve se očekuju i u trajektnim pristaništima i lukama (Valbiska, Brestova, Stinica, Prizna, Zadar i Split), u blizini turističkih središta na obali, osobito u Istri.

Pojačani promet očekuje se i na graničnim prijelazima sa Slovenijom jer je ondje praznik u četvrtak i petak, 1. i 2. svibnja, pa se poveći broj vozila očekuje upravo iz smjera te susjedne države. Na graničnim prijelazima Macelj i Bregana bit će pojačan promet, ali se gušći promet očekuje na graničnim prijelazima u Istri (Kaštel i Plovanija) i Primorsko-goranskoj županiji (Rupa i Pasjak).

Tijekom 1. svibnja, gužve se, osim na glavnim cestovnim pravcima, te na cestama u blizini turističkih središta, očekuju i na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja – na izlasku, Metković, Gabela Polje i Mali Prolog – na ulasku).

Svi koji su spajali više dana odmora, vraćat će se uglavnom u nedjelju, u popodnevnim satima, tako da u Hrvatskom autoklubu pojačani promet očekuju ponovno na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru unutrašnjosti, te na A3 Bregana-Lipovac u smjeru graničnog prijelaza Bregana. Pojačan promet očekuje se i prema graničnom prijelazu Macelj, na autocesti A2 Zagreb-Macelj. Kratki zastoji bit će mogući na naplatnim postajama Rugvica (A3), Trakošćan (A2) i Lučko (A1).

Zabrana za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5t, bit će u srijedu, 30. travnja od 15 do 23 sata, te u četvrtak 1. svibnja od 14 do 23 sata, na važnijim državnim cestama. To su: D21 GP Kaštel-Buje-čvor Kanfanar, na dijelu D66 od čvora Pula-Raša-Opatija, na D200 Buje-GP Plovanija i na D300 Buje-Umag, kao i na dijelu županijske ceste Ž5002: Novigrad-Tar-Poreč-Vrsar (spoj s D21). Zabrana se odnosi i na najveći dio Jadranske magistrale (D8) na državnim cestama Šestanovac-Dupci (D39), Metković-Opuzen (D9) i Žuta Lokva-Senj (D23).

Zabrane u drugim državama povodom praznika rada:

Slovenija: četvrtak, 1. svibnja i petak, 2. svibnja od 8 do 21 sat, te u nedjelju, 4. svibnja od 8 do 21 sat.

Austrija: četvrtak, 1. svibnja od 00:00 do 22 sata.

Italija: četvrtak, 1. svibnja od 8 do 22 sata.

Njemačka: četvrtak, 1. svibnja od 00:00 do 22 sata.

Mađarska: od srijede, 30. travnja u 22 sata do četvrtka, 1. svibnja u 22 sata.

Hrvatski autoklub na svojim internetskim stranicama provodi anketu među vozačima u kojoj propituje stavove i iskustva iz produženih vikenda, planiranja putovanja i kvarova na vozilima. Ovim putem Hrvatski autoklub poziva sve zainteresirane vozače da ispune anketu čije rezultate će uskoro objaviti na svojim internetskim stranicama.

Hrvatski autoklub, sa svojim Informativnim centrom, mehaničarima i prijevoznicima na usluzi je vozačima 24 sata dnevno pa tako i u dane praznika – i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Telefon 1987 je za pozive za pomoć na cesti iz Hrvatske, +385/1/1987 iz inozemstva, a 072/777-777 za prometne informacije, Facebook stranici te na zaslonima pametnih telefona. Informacije o stanju na cestama prenose Drugi program Hrvatskog radija i 40-ak regionalnih i lokalnih radiopostaja.