Dvadeset dvije godina uspješne edukacije najmlađih

Završeno državno prvenstvo osnovnoškolaca u poznavanju prometnih propisa i vještina upravljanja biciklom

Objavljeno: 22.5.2014.

Državno prvenstvo osnovnoškolaca u poznavanju prometnih propisa i vještini upravljanja biciklom pod nazivom Sigurno u prometu 2014. u organizaciji Hrvatskog autokluba (HAK), Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje održano je 21. svibnja u Rovinju.

Natjecanje je održano u Osnovnoj školi „Jurja Dobrile“ gdje su učenici petih i šestih razreda, kao najbolje ekipe iz županija i Grada Zagreba odmjerile znanje u poznavanju prometnih pravila i propisa te vještine upravljanja biciklom na posebno uređenom prometnom poligonu. Najbolji učenici i učenice koji su se znanjem i vještinama u snalaženju u prometu iskazali na ranije održanim zahtjevnim školskim i županijskim natjecanjima odmjerili su svoje prometno znanje i praktične vještine kroz teoretski i praktični dio natjecanja.

Dvadeset dvije godina uspješne edukacije najmlađih

Prometno edukativnu akciju "Sigurno u prometu" otvorio je predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek uz pomoć učenice Karle Medakov iz Rovinja koja je prošle godine predstavljala HAK i Hrvatsku na europskom natjecanju Sigurno u prometu. Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek je u uvodu naglasio djeci da su samim dolaskom na završno državno natjecanje svi pobjednici te im poželio ugodan provod i druženje u Rovinju.

Među brojnim uzvanicima u Rovinju bili su i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, predsjednik autokluba Pula - Rovinj Ljubomir Cerovac, dogradonačelnik Rovinja Marino Budicin, ravnatelj škole Jurja Dobrile Marino Mihovilović, predstavnica Istarske županije Giusepina Rajko i predstavnik Policijske uprave Istarske voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Lukić.

Akcija "Sigurno u prometu 2014." u svim fazama natjecanja, na razini osnovnih škola diljem zemlje i na održanim županijskim natjecanjima u lokalnim auto klubovima, i ove je godine obuhvatila više od 3000 djece. U posljednje 22 godine održavanja, samo ovom edukativnom akcijom HAK je obuhvatio nekoliko desetaka tisuća djece koja stečena iskustva i znanje o prometnim propisima i kulturi čine doživotno odgovornijim i svjesnijim sudionicima u prometu.

Pobjednici ovogodišnjeg državnog natjecanja su kod djevojčica Iva Bošnjak iz Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića - Staro Petrovo Selo, dok je drugo mjesto osvojila Katarina Krišto iz Osnovne škola Knez Trpimir iz Kaštel Gomilice. Među dječacima prvo mjesto je osvojio Tomislav Božić iz Osnovna škola Sesvetska Sopnica - Grad Zagreb dok je drugo mjesto osvojio Nino Šafar iz Osnovne škole Trsat iz Rijeke.

Upravo će navedeni pobjednici natjecanja u Rovinju, prve dvije djevojčice i dva dječaka, predstavljati ekipu HAK-a i Hrvatske na europskom natjecanju koje će se održati u rujnu u Norveškoj, u organizaciji Svjetske automobilističke organizacije (FIA). U ekipnom dijelu najbolji su bili predstavnici Primorsko - goranske županije, drugi su bili predstavnici Brodsko - posavske županije dok su treće mjesto podijelili predstavnici Koprivničko-križevačke i Splitsko - dalmatinske županije.