Predstavljen sustav Kako vozim?

Objavljeno: 15.12.2010.

Hrvatski autoklub je u srijedu, 15. prosinca,  u prostorijama HAK-a u Zagrebu predstavio sustav Kako vozim?
Kako vozim? je zajednički projekt HAK-a i tvrtke Aretis oktan i predstavlja jedan od načina kako utjecati na svijest i savjest prvenstveno vozača flotnih vozila a posredno i svih sudionika u cestovnom prometu.

Predstavljanju su se odazvali stručnjaci iz područja prometa kao i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te drugih udruga i zainteresiranih organizacija.

Prisutne je u ime HAK-a, kao domaćina, pozdravio glavni tajnik g. Zvonko Šmuk i pritom istaknuo da je HAK prepoznao veliki potencijal projekta u pogledu smanjenja stradavanja i poboljšanja kulture vozača u cestovnom prometu što je i dio strateškog plana HAK-a. G. Šmuk je istaknuo i da je sustav Kako vozim? sredstvo s kojim se želi postići cilj, a to je smanjivanje broja prometnih nesreća na razinu kakva je u razvijenim europskim državama.

G. Marko Nožica iz tvrtke Aretis oktan zahvalio je Hrvatskom autoklubu što je prepoznao prednosti koje sustav donosi te istaknuo da je tvrtka Hrvatska pošta prvi korisnik novog sustava sa 300 označenih vozila.

G. Dario Mustač, direktor tvrtke HAK Usluge d.o.o., predstavio je i objasnio kako cjelokupni sustav funkcionira. Od procesa prijave koji se sastoji od poziva koji se upućuje na besplatni telefonski broj 0800 10 60 na koji se javljaju djelatnici Kontakt centra HAK-a do svih koristi koje tvrtke ili pojedinci ostvaruju kroz primjenu sustava. G. Mustač je iznio i statističke pokazatelje o najčešćim vrstama i okolnostima prometnih nesreća u Republici Hrvatskoj kao i ciljeve koje HAK želi postići primjenom projekta, a to su: smanjenje broja prometnih nesreća, uklanjanje osjećaja anonimnosti, sankcioniranje nedovoljne prometne kulture vozača, odgovornije ponašanje sudionika prometa i pozitivno djelovanje na svijest vozača i ostalih sudionika u prometu.

Na kraju prezentacije g. Mustač je prikazao i iskustva nekoliko međunarodnih istraživanja koje pokazuju da sustav funkcionira u tvrtkama. Primjerice, tvrtka Reliance Insurance Company smanjila je troškove izazvane prometnim nesrećama za 35 posto u prvoj godini primjene sustava. 11 tvrtki sa 445 teretnih vozila kompanije Hanover Insurance Co. za 52 posto smanjilo je troškove izazvanim nesrećama i smanjilo broj nesreća za 22 posto u prvoj godini primjene sustava, a 78 tvrtki koje čine Great Western Casualty Company i bave se transportom i logistikom, za 51 posto poboljšale su „loss ratio“ tj omjer isplaćenih šteta prema neto prihodu od premija osiguranja i za 53 posto smanjile učestalost prometnih nesreća

Na kraju predstavljanja sustava Kako vozim? u Hrvatskom autoklubu prisutnima se obratio i g. Miron Huljak, policijski službenik u Odjelu za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije, te pritom istaknuo zadovoljstvo s predstavljenim sustavom i uvjerenje da će sustav pridonijeti daljnjem smanjenju broja prometnih nesreća koje su u protekle dvije godine u kontinuiranom padu u RH.

Što je sustav Kako vozim?

Kako vozim? je sustav za nadzor flotnih vozila i vozača koji se temelji na prijavi neodgovornih vozača (vozila unutar sustava) od strane drugih sudionika u prometu. Vozila u sustavu se identificiraju putem naljepnice na stražnjoj strani vozila koja nudi jedinstveni kod koji je vezan uz registraciju vozila. Sustav Kako vozim?Poznat je u razvijenim zapadnim zemljama pod nazivom How's my driving“kroz dugi niz godina te se dokazao kao jedan od najučinkovitijih sustava u segmentu nadzora flotnih vozila i vozača. Čimbenici koji pridonose povećanju troškova i crnih statistika na prometnicama su nepoštivanje propisa, agresivnost, brza vožnja, neispunjavanje radnih obveza. Vozači su skloniji takvoj vožnji kad imaju osjećaj da ih od odgovornosti i sankcija štiti anonimnost.

U našoj zemlji, Hrvatski autoklub s partnerom, tvrtkom Aretis Oktan, pokrenuo je projekt kao doprinos poboljšanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu komercijalnih vozila. Sustav Kako vozim? pomaže u otkrivanju neodgovornih vozača pružanjem povratnih informacija korisnicima sustava o njihovom ponašanju u cestovnom prometu. Time se izravno pridonosi sigurnosti u cestovnom prometu smanjenjem broja izazvanih prometnih nesreća i njihovih posljedica. Osim pozitivnog djelovanja na prometnu kulturu, time se ujedno korisnicima sustava omogućuje i smanjenje troškova kazni, sudskih postupaka i premija osiguranja, koje po iskustvima iz drugih zemalja doseže između 30 i 50 posto u prvoj godini primjene sustava.

Partner HAK-a u projektu Kako vozim? tvrtka Aretis:

Aretis

Aretis

Tvrtka Aretis, s korijenima iz Silicijske doline u Kaliforniji, tim je mladih entuzijasta, predvođenih Markom Nožicom i Jakovom Ivankovićem.  Aretis je na tržištu etablirana tvrtka koja kroz razvoj svojih inovativnih poslovnih rješenja daje naglasak na socijalne beneficije tj. na pozitivne učinke projekta na društvo u cjelini. Temeljem tih načela razvili su sustav za nadzor flotnih vozila i vozača pod nazivom Kako vozim?      Budući da su projekt Kako vozim? pokrenuli kao odgovor na loše stanje sigurnosti u cestovnom prometu komercijalnih vozila, prirodnog partnera su vidjeli i pronašli u HAK-u.

Repozitorij