Akcija „Vlak je uvijek brži“

Objavljeno: 3.6.2014.

Hrvatske željeznice (HŽ Infrastruktura) provode preventivno-edukativnu akciju „Vlak je uvijek brži“, u sklopu obilježavanja ILCAD-a,  Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima, koja se upravo danas, 3. lipnja 2014., provodi diljem svijeta.

Obilježavanju se pridružuje i Hrvatski autoklub, upozoravajući vozače da samo poštivanje signalizacije i oprezan prijelaz preko željezničke pruge mogu sačuvati živote.

Svrha kampanje je osvijestiti vozače da nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima nisu samo problem željeznice jer podatci za sudionike projekta ILCAD iz cijelog svijeta pokazuju da su u 95 % slučajeva uzroci nesreća nesmotrenost vozača, motociklista ili pješaka prilikom prelaženja preko pruge te nepoštivanje signalizacije.

Akcija se provodi od 2000. s ciljem upozoriti sve sudionike u prometu na opasnosti koje prijete prigodom neopreznog prelaženja preko željezničko-cestovnih prijelaza. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, a provodi se u suradnji i uz pomoć Ministarstva unutarnjih poslova. Od 2011. akcija  »Vlak je uvijek brži« provodi se i kao dio ILCAD-a te se na taj način HŽ Infrastruktura i ove godine pridružila toj međunarodnoj kampanji.

Osim na željezničko-cestovnim prijelazima akcija »Vlak je uvijek brži« provodi se i u osnovnim školama diljem Hrvatske te se kroz radionice pokušava probuditi svijest o pravilnom ponašanju prilikom prelaženja preko pruge, o opasnostima igranja uz prugu kao i o drugim nepoželjnim ponašanjima djece uz prugu.

Ove godine akcija će se provoditi i na željezničko-cestovnom prijelazu Sesvetska Selnica, na kojem od 2010. Nije bilo nesreća ali su u tome razdoblju slomljena 43 branika. S vozačima na prijelazu razgovarat će se o opasnostima koje prijete prilikom prelaženja preko pruge te će im se dijeliti promotivni materijal i letci koji upozoravaju na opasnosti uz prugu. Takav edukativno-promotivni model suradnje s vozačima cestovnih vozila jedan je od načina kako spriječiti nesreće u kojima je u 99 posto slučajeva (podatci za Hrvatsku) krivac upravo vozač cestovnog vozila.

Na pružnoj mreži HŽ Infrastrukture postoji 1521 željezničko-cestovni prijelaz. Svi su osigurani na jedan od zakonom propisanih načina, cestovnim prometnim znakovima Andrijin križ i »STOP« ili svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima/branicima.

U 2013. na željezničko-cestovnim prijelazima na hrvatskoj pružnoj mreži dogodilo se 29 nesreća, u kojima je 11 osoba smrtno stradalo, a 12 ih je teže ozlijeđeno. U prva četiri mjeseca 2014. u Hrvatskoj se dogodilo sedam nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima. Smrtno su stradale tri osobe, a jedna je osoba teže ozlijeđena.

Pri naletu cestovnog vozila na spuštene polubranike/branike slomljeno je njih 518, pri čemu je počinjena materijalna šteta koja je procijenjena na gotovo 850 tisuća kuna. U prva četiri mjeseca ove godine zabilježeno je 128 slučajeva lomova polubranika. Važno je napomenuti da se svaki lom polubranika/branika može smatrati i potencijalnom nesrećom.

Više informacija o akciji dostupno je ovdje: