Vozila i mehaničari HAK-a pomažu u saniranju posljedica poplave

Objavljeno: 10.6.2014.

Hrvatski autoklub objavio je danas kako su se u pomoć i saniranje posljedica poplave u Slavoniji, na poziv i u koordinaciji sa Stožerom zaštite i spašavanja Republike Hrvatske, uključile i prve ekipe i vozila za uklanjanje vozila iz HAK-a i udruženih autoklubova.

Na terenu je tijekom dva dana angažirano pet ekipa, dvije iz Autokluba Marsonia iz Slavonskog broda, te po jedna iz Autokluba Karlovac, Autokluba Vinkovci i Autokluba Slavonac iz Osijeka. Uključili su se u raščišćavanje i premještanje prvih 60-ak vozila iz poplavljenog područja Gunje, Strošinaca, Rajevog Sela, Padeža te sa Graničnog prijelaza Gunja.

Ekipe HAK-a i udruženih autoklubova za početak su usmjerene na olakšavanje daljnjeg rada ostalih žurnih službi. Naime, nakon povlačenja vode brojna su vozila ostala nepokretna i zaglavljena, nerijetko na javnim površinama, te su postala smetnja u otklanjanju posljedica poplave. Stožer je stoga naložio njihovo premještanje i zbrinjavanje do stvaranja preduvjeta za popravak.

Prema riječima HAK-ovih mehaničara, većinu vozila je bilo vrlo komplicirano natovariti i prevesti jer su u pravilu zaključana, blokiranih kotača, a iz nekih se još cijedila voda i mulj. Neke je bujica odnijela sa ceste, prevrnula ili zaglavila, pa je od posebne pomoći bio jedno od novih vozila u službi pomoći na cesti opremljen kranom-dizalicom, a u Gunju je stigao iz karlovačkog auto kluba.

Tijekom intervencija, vlasnici su od HAK-ovih mehaničara tražili savjete što da učine s vozilima i  raspitivali se ima li im spasa. Unatoč teškim uvjetima s temperaturom zraka preko 30 Celzijevih stupnjeva i visokim postotkom vlage, još uvijek raskvašenom terenu, te brojnim skrivenim opasnostima i velikoj gužvi, HAK-ovi su vozači i mehaničari još jednom potvrdili svoju vrhunsku obučenost i stručnost.

Sve troškove premještanja poplavom oštećenih vozila snosi HAK, a sve daljnje intervencije bit će, kao i dosad, koordinirane sa Stožerom zaštite i spašavanja Republike Hrvatske.

Hrvatski autoklub i udruženi autoklubovi odmah nakon tragedije uključili su se u pomoć stanovništvu poplavom ugroženih područja uplatom pomoći od 100.000 kn na račun Hrvatskog crvenog križa kao i nizom dodatnih uplata pojedinačnih autoklubova. Brojni autoklubovi uključili su se u prikupljanje i dopremanje humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu, kao i omogućavanjem nastavka putovanja pokvarenim humanitarnim vozilima.

Hrvatski autoklub i udruženi autoklubovi stavili su na raspolaganje Vladi Republike Hrvatske odnosno Stožeru zaštite i spašavanja Republike Hrvatske sve svoje kapacitete u funkciji zbrinjavanja vozila oštećenih uslijed poplava. U koordinaciji sa Stožerom zaštite i spašavanja Republike Hrvatske, Hrvatski autoklub kao žurna služba, uključio se u zbrinjavanje poplavom oštećenih vozila stvarajući preduvjete za normalizaciju života stanovništva, i njihov što brži i kvalitetniji povratak u poplavom pogođena područja.

Hrvatski autoklub podsjeća sve građane s poplavom pogođenih područja, kojima su uslijed poplave vozila nepovratno oštećena ili uništena, na mogućnost povrata neiskorištenog dijela premije automobilske odgovornosti odnosno neiskorištenog dijela godišnje naknade za uporabu javnih cesta.