Prometna prognoza za vikend 4. do 7. srpnja 2014.

Objavljeno: 4.7.2014.

Prvi vikend u srpnju dovodi nam zasigurno mnogo turista koji su se odlučili odmoriti na našoj obali.
U petak, u popodnevnim satima, pojačan će biti promet u smjeru mora, ali gužve u pravom smislu te riječi očekuju nas u subotu tijekom cijelog dana.

Osobito na glavnim cestovnim pravcima, na autocestama A1 Zagreb-Split-Dubrovnik, A6 Rijeka-Zagreb, ali i na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan. U Zagrebu, i to na zagrebačkoj obilaznici (A3), očekujemo pojačan promet tijekom cijelog vikenda i to u oba smjera.

U subotu, u prijepodnevnim satima, gužve, ali i kolone očekujemo uglavnom na naplatnim postajama, na Lučkom (A1), u oba smjera, na Svetoj Heleni (A4) i Zaprešiću (A2), na izlasku s autocesta i na Rugvici (A3). Vrhunac gužvi u odlasku očekuje se između 5 i 12 sati, a u povratku između 11 i 18 sati.

Vožnja u koloni i gužve moguće su na dijelovima gdje su u tijeku radovi i gdje je postavljena privremena prometna signalizacija. Najvažniji radovi su na Ličkoj magistrali (D1), između Korenice i Debelog Brda, na Jadranskoj magistrali (D8) između Slanog i Trstenog, na D9 između Metkovića i Opuzena i na D25 između Bunića i Ljubova. 

Pojačan promet očekuje se i u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije. 

Zbog europskog pograničnog režima ne očekujemo veće gužve na ulasku u zemlju na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom, no bit će ih na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…), Srbijom (Bajakovo) i s Crnom Gorom (Karasovići).

Kako bi na pojedinim cestama promet bio protočniji na snazi je ljetna Zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona: subotom od 4 do 14 sati i nedjeljom od 12 do 23 sata. Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj)... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja.

U povratku promet će biti gust u subotu, te u nedjelju popodne, posebice opet na prilazima Zagreba. Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1 koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama.

Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija, pronaći na našoj internet stranici, Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefona, za Android i iOS operativne sustave.

Ukoliko limeni ljubimac otkaže poslušnost, mehaničari i vučne službe koje danonoćno dežuraju bit će na raspolaganju svim vozačima na besplatni broj telefona 1987

Sretan put i ugodan odmor želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.