Prometna prognoza za vikend 11. do 13. srpnja 2014.

Objavljeno: 10.7.2014.

Tijekom drugog srpanjskog vikenda gužve i pojačan promet očekujemo već u petak tijekom dana, a potrajat će cijeli vikend. 

Jačanje prometa u smjeru mora bit će u petak, u popodnevnim satima, a najveće gužve nas ponovno očekuju tijekom subote, od 4 do 14 sati u dolasku, te između 8 i 16 sati u odlasku. Osobito na glavnim cestovnim pravcima, na autocestama A1 Zagreb-Split-Dubrovnik, A6 Rijeka-Zagreb, ali i na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan. U Zagrebu, i to na zagrebačkoj obilaznici (A3), očekujemo pojačan promet tijekom cijelog vikenda i to u oba smjera. 

U subotu, u prijepodnevnim satima, najveće gužve i kolone očekujemo osobito na naplatnim postajama: Lučko (A1), u oba smjera i na Sveta Helena (A4), također u oba smjera i Zaprešić (A2), na izlasku s autocesta.  

Vožnja u koloni i gužve moguće su na dijelovima gdje su u tijeku radovi i gdje je postavljena privremena prometna signalizacija. Najvažniji radovi su na Ličkoj magistrali (D1), između Korenice i Debelog Brda, na Jadranskoj magistali (D8) kod Slanog, na D9 između Metkovića i Opuzena, na D25 između Bunića i Ljubova, te u Istri na D303 između Rovinja i Rovinjskog Sela. 

Pojačan promet očekuje se i u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.  

Zbog europskog pograničnog režima ne očekujemo veće gužve na ulasku u zemlju na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom, no bit će ih na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…), Srbijom (Bajakovo) i s Crnom Gorom (Karasovići). 

Kako bi na pojedinim cestama promet bio protočniji na snazi je ljetna Zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona: subotom od 4 do 14 sati i nedjeljom od 12 do 23 sata. Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj)... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. 

U povratku promet će biti gust u subotu, te u nedjelju popodne, posebice opet na prilazima Zagreba. Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1 koristi i naplatna postaja Demerje, umjesto Lučkog, gdje se, osim
ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama. 

Gužve se u povratku, tijekom nedjelje, osim u Zagrebu, očekuju i na Istarskom ipsilonu, te na Krčkom mostu. 

Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija, pronaći na našim Internet stranicama (www.hak.hr), Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefona, za Android i iOS operativne sustave. 

Ukoliko limeni ljubimac otkaže poslušnost, mehaničari i vučne službe koje danonoćno dežuraju bit će na raspolaganju svim vozačima na besplatni broj telefona 1987.  

Sretan put i ugodan odmor želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.