Prometna prognoza za vikend od 18. do 20.07.2014

Objavljeno: 17.7.2014.

Treći vikend u srpnju, ako je suditi prema iskustvima iz proteklih sezona, obilježen je cjelodnevnim gužvama i kolonama na našim cestama, najviše u smjeru mora, ali i unutrašnjosti, osobito tijekom subote.

U petak, 18. srpnja i nedjelju, 20. srpnja, očekujemo pojačan promet, ali će subotu, 19. srpnja obilježiti kolone već od ranih jutarnjih sati na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba. Na naplatnim postajama Zaprešić (A2) i Sveta Helena (A4) kolone očekujemo već od 6 sati, koje će se zatim slijevati zagrebačkom obilaznicom (A3) prema Jankomiru odnosno Buzinu da bi se spojile na naplatnoj postaji Lučko, na autocesti A1, gdje gužve i vožnju u koloni očekujemo tijekom cijelog dana, u oba smjera.

Najveće gužve na naplatnoj postaji Lučko, na ulasku na autocestu, u smjeru mora bit će od 6 do 17 sati, dok na izlasku prema Zagrebu, kolone očekujemo od 10 do 18 sati.

Tijekom subotnje gužve, zbog što bolje protočnosti, djelatnici autocesta i policijski službenici regulirat će promet na naplatnoj postaji Demerje, na izlasku s autoceste, na kojoj će se cestarina, samo u subotu, moći platiti i u gotovini dok se ostalim danima smije plaćati samo kreditnim i debitnim karticama, odnosno ENC uređajima. 

Osim na Lučkom, gužve se, osobito u povratku, očekuju na Istarskom ipsilonu, u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija, te na Krčkom mostu.

Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, očekujemo kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje će bi trebale potrajati do večernjih sati.

Otvoren je novi kolnik na autocesti A3 Bregana-Lipovac, nakon čvora Rugvice u smjeru Zagreb Istok i autoceste A4 Zagreb-Goričan. Privremeni prolaz koji se koristio za Zagreb Istok i autocestu A4 više se ne koristi. Zabrana prometa za sva vozila i dalje ostaje u poslovnoj zoni Zagreb Istok.

Opreznija vožna potrebna je na dijelovima gdje su u tijeku radovi i gdje je postavljena privremena prometna signalizacija. Najvažniji radovi su na Ličkoj magistrali (D1), između Korenice i Debelog Brda, na D9 između Metkovića i Opuzena, na D25 između Bunića i Ljubova, te u Istri na D303 između Rovinja i Rovinjskog Sela.

Duža čekanja očekuju se i u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije. 

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom (Macelj, Bregana, Kaštel, Plovanija, Rupa…) ne očekuju se duža čekanja, no njih će biti na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…), Srbijom (Bajakovo) i s Crnom Gorom (Karasovići), osobito u popodnevnim satima.

Kako bi na pojedinim cestama promet bio protočniji na snazi je ljetna Zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona: subotom od 4 do 14 sati i nedjeljom od 12 do 23 sata. Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj)... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja.

Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija, pronaći na našim Internet stranicama (www.hak.hr), Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefona, za Android i iOS operativne sustave.

Ukoliko limeni ljubimac otkaže poslušnost, mehaničari i vučne službe koje danonoćno dežuraju bit će na raspolaganju svim vozačima na besplatni broj telefona 1987

Sretan put i ugodan odmor želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.