Prometna prognoza za vikend 25. do 27. srpnja 2014.

Objavljeno: 23.7.2014.

Ovog vikenda, 25. do 27. srpnja, pojačan promet očekujemo već od petka u popodnevnim satima osobito na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče, na autocesti A3 Bregana-Lipovac prema istoku, te na graničnim prijelazima, sa Srbijom (Bajakovo i Tovarnik), Bosnom i Hercegovinom (Kamensko, Metković, Aržano, Slavonski Brod, Maljevac, Županja…), Slovenijom (Kaštel, Plovanija, Pasjak i Rupa) i Crnom Gorom (Karasovići).

Na autocesti A1 osobito gust promet bit će između čvorova Lučko i Bosiljevo2, u oba smjera, zbog čega vozačima savjetujemo da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

U subotu, 26. srpnja, ponovno nas očekuje pojačan promet od ranih jutarnjih sati na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba. S naplatnih postaja Zaprešić (A2) i Sveta Helena (A4) kolone vozila kretat će se zagrebačkom obilaznicom (A3) u smjeru čvorova Jankomir i Buzin, odnosno Lučko, na autocesti A1, gdje ponovno očekujemo gužve i vožnju u koloni tijekom cijelog dana, u oba smjera.

Najveće gužve na naplatnoj postaji Lučko, na ulasku na autocestu, u smjeru mora bit će od 6 do 15 sati, dok na izlasku prema Zagrebu, kolone očekujemo od 9 do 18 sati.

Tijekom subotnje gužve, zbog što bolje protočnosti, djelatnici autocesta i policijski službenici regulirat će promet na naplatnoj postaji Demerje, na izlasku s autoceste, na kojoj će se cestarina, samo u subotu, moći platiti i u gotovini dok se ostalim danima smije plaćati samo kreditnim i debitnim karticama, odnosno ENC uređajima. 

Osim na Lučkom, gužve se, osobito u povratku, očekuju na autocesti A2 Zagreb-Macelj, na Istarskom ipsilonu, u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija, te na Krčkom mostu.

Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj potrajat će do večernjih sati.  

Opreznija vožna potrebna je na dijelovima gdje su u tijeku radovi i gdje je postavljena privremena prometna signalizacija. Najvažniji radovi su na Ličkoj magistrali (D1), između Korenice i Debelog Brda, na D9 između Metkovića i Opuzena, na D25 između Bunića i Ljubova, te u Istri na D303 između Rovinja i Rovinjskog Sela.

Duža čekanja očekuju se i u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije. 

Tijekom nedjelje, 27. srpnja, očekuje nas pojačan promet, uglavnom u povratku na svim autocestama, na Krčkom mostu i na Istarskom ipsilonu u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija.

Kako bi na pojedinim cestama promet bio protočniji na snazi je ljetna zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona: subotom od 4 do 14 sati i nedjeljom od 12 do 23 sata. Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj).

Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija, pronaći na našim Internet stranicama (www.hak.hr), Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefona, za Android i iOS operativne sustave.

Mehaničari i vučne službe Hrvatskog autokluba, danonoćno dežuraju i bit će na raspolaganju svim vozačima koji imaju probleme sa svojim vozilom pozivom na besplatni telefon 1987

Sretan put i ugodan odmor želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.