Prometna prognoza za 1. do 5. kolovoza 2014.

Objavljeno: 31.7.2014.

Prvi vikend u kolovozu za dio građana Republike Hrvatske bit će ponovno produženi zbog državnog blagdana, Dan domovinske zahvalnosti (5. kolovoz, utorak). Obilježit će ga, ponovno gužve na autocestama, graničnim prijelazima, trajektnim lukama kao i u blizini turističkih središta na obali i otocima. S prvim danima kolovoza, očekujemo veći broj turista iz Italije zbog njihovog tradicionalnog ljetovanja u kolovozu, odnosno Ferragosta.

Pojačan promet ponovno očekujemo već do petka, na glavnim cestovnim pravcima na A1 Zagreb-Split-Ploče, na Istarskom ipsilonu (A8 i A9), na autocesti A3 Bregana-Lipovac prema istoku, te na graničnim prijelazima sa Slovenijom, Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Tijekom cijelog vikenda na graničnim prijelazima Bajakovo (Srbija) i Karasovići (Crna Gora), moguća su dugotrajna čekanja na izlasku iz zemlje.

U subotu, 2. kolovoza, od jutra bit će pojačan promet na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba. Najveće gužve na naplatnoj postaji Lučko, na ulasku na autocestu kamo će se slijevati kolone iz smjera Svete Helene (A4) i Zaprešića, u smjeru mora, očekujemo od 6 do 15 sati, dok na izlasku prema Zagrebu, kolone očekujemo od 9 do 20 sati.

Tijekom subotnje gužve, zbog što bolje protočnosti, djelatnici autocesta i policijski službenici regulirat će promet na naplatnoj postaji Demerje, na izlasku s autoceste, na kojoj će se cestarina, samo u subotu, moći platiti i u gotovini dok se ostalim danima smije plaćati samo kreditnim i debitnim karticama, odnosno ENC uređajima. 

Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj potrajat će do večernjih sati. 

Opreznija vožna potrebna je na dijelovima gdje su u tijeku radovi i gdje je postavljena privremena prometna signalizacija. Najvažniji radovi su na autocesti A4 Zagreb-Goričan između izlaza Popovec i naplate Svete Helene, na Ličkoj magistrali (D1), između Korenice i Debelog Brda, na D9 između Metkovića i Opuzena, te u Istri na D303 između Rovinja i Rovinjskog Sela. Također, od 8 do 18 sati, do 6. kolovoza, zbog radova se zatvara državna cesta, D25 Korenica-Gospić. Obilazak: Korenica D1-Udbina-D522-Gornja Ploča-Lovinac-D50-Gospić.

Duža čekanja očekuju se i u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije. 

Tijekom nedjelje, 3. kolovoza, ponedjeljka, 4. kolovoza i utorka, 5. kolovoza, očekuje nas pojačan promet, na svim autocestama, na Krčkom mostu i na Istarskom ipsilonu u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija.

Ljetna zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, ponovno će biti u subotu, od 4 do 14 sati i u nedjelju, od 12 do 23 sata, no zbog državnog praznika, zabrana će biti i u ponedjeljak, 4. kolovoza, od 15 do 23 sata, te u utorak, 5. kolovoza, na dan blagdana, od 14 do 23 sata. Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj).

Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija, pronaći na Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefona, za Android i iOS operativne sustave. Također, ukoliko ovog vikenda krećete na putovanje pogledajte nekoliko savjeta naših mehaničara na ovoj stranici - http://www.hak.hr/vijest/431/krecete-li-na-putovanje.

Mehaničari i vučne službe Hrvatskog autokluba, danonoćno dežuraju i bit će na raspolaganju svim vozačima koji imaju probleme sa svojim vozilom pozivom na besplatni telefon 1987

Sretan put i ugodan odmor želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.