Prometna prognoza za 8.-10. kolovoza 2014.

Objavljeno: 7.8.2014.

Još jedan ljetni vikend je pred nama. Ako je suditi prema prošlotjednim gužvama i vožnji u koloni, i ovoga nas očekuje slična situacija. Očekujemo uobičajenu smjenu turista na obali, ali i jak tranzitni promet prema istoku zemlje i obrnuto.

Već od petka u poslijepodnevnim satima, jačat će promet u smjeru mora, na autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb, ali i na autocesti A3 Bregana-Lipovac. Gužve ponovno očekujemo na graničnim prijelazima, osobito na Maclju, Bregani i Kaštelu na ulasku, a na Bajakovu, Metkoviću i Karasovićima na izlasku iz zemlje. 

Ponovno jačanje prometa očekujemo u subotu, 8. kolovoza od ranih jutarnjih sati na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba. Najznačajnije gužve koje ponovno očekujemo na naplatnoj postaji Lučko, na ulasku na autocestu kamo će se slijevati kolone iz smjera zagrebačke obilaznice (A3) i autoceste A2 Zagreb-Macelj, bit će od 6 do 15 sati, dok na izlasku prema Zagrebu, kolone očekujemo od 9 do 20 sati.

Tijekom subotnje gužve, zbog što bolje protočnosti, djelatnici autocesta i policijski službenici regulirat će promet na naplatnoj postaji Demerje, na izlasku s autoceste, na kojoj će se cestarina, samo u subotu, moći platiti i u gotovini dok se ostalim danima smije plaćati samo kreditnim i debitnim karticama, odnosno ENC uređajima. 

Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj potrajat će do večernjih sati. 

Opreznija vožnja potrebna je na dijelovima gdje su u tijeku radovi i gdje je postavljena privremena prometna signalizacija. Zbog velike gustoće prometa moguća je vožnja u koloni, osobito u subotu prijepodne, na autocesti A4 Zagreb-Goričan, kod naplate Sveta Helena. Također, do 10. kolovoza produženi su radovi i na državnoj cesti D25 Korenica-Gospić koja se zatvara od 8 do 18 sati. Obilazak: Korenica D1-Udbina-D522-Gornja Ploča-Lovinac-D50-Gospić.

Duža čekanja očekuju se i u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije. 

Tijekom nedjelje, 10. kolovoza, očekuje nas pojačan promet, na svim autocestama, na Krčkom mostu i na Istarskom ipsilonu u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija.

Ljetna zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, ponovno će biti u subotu, 9. kolovoza, od 4 do 14 sati i u nedjelju, 10. kolovoza, od 12 do 23 sata. Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj).

Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija, pronaći na našoj Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefona, za Android i iOS operativne sustave. Također, ukoliko ovog vikenda krećete na putovanje pogledajte nekoliko savjeta naših mehaničara na ovoj stranici - http://www.hak.hr/vijest/431/krecete-li-na-putovanje.

Mehaničari i vučne službe Hrvatskog autokluba, danonoćno dežuraju i bit će na raspolaganju svim vozačima koji imaju probleme sa svojim vozilom pozivom na besplatni telefon 1987

Sretan put i ugodan odmor želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.