Prometna prognoza za 22.-24. kolovoza 2014.

Objavljeno: 22.8.2014.

Pretposljednji vikend u kolovozu, još jedan, poglavito povratnički vikend, bit će u znaku tranzitnog prometa iz smjera mora, odnosno istoka, prema unutrašnjosti, te zapadnoj Europi.

Tijekom cijelog tjedna, a osobito od petka do nedjelje pojačan promet očekujemo na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru graničnog prijelaza Bregana.

Od petka u popodnevnim satima jačat će promet na Istarskom ipsilonu u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija, a također i na autocesti A2 Zagreb-Macelj pred naplatnom postajom Trakošćan prema Macelju.

Tijekom cijele subote očekujemo pojačan promet na svim važnijim cestovnim pravcima (A1, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A4 Zagreb-Goričan i A6 Rijeka-Zagreb kao i na D1), u oba smjera. Na Lučkom u odlasku prema jugu, najveće gužve očekujemo od 8 do 15 sati, dok u povratku prema unutrašnjosti i graničnim prijelazima prema zapadnoeuropskim odredištima gužve očekujemo tijekom cijelog dana do kasnih večernjih sati.

Pojačan promet tijekom cijelog dana očekujemo u blizini turističkih središta na obali, te na Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu prema kopnu kao i na graničnim prijelazima. Najduža čekanja očekujemo na graničnim prijelazima Bajakovo, Karasovići, Metković, poglavito na ulasku u zemlju, te na Kaštelu, Plovaniji, Pasjaku, Rupi, Bregani i Macelju na izlasku iz zemlje.

Ponovno upozoravamo vozače na oprezniju vožnju na dijelovima gdje su u tijeku radovi i gdje je postavljena privremena prometna signalizacija.

Moguća su čekanja i u trajektnim pristaništima i lukama. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.    

Nedjelja je ponovno u znaku pojačanog prometa u smjeru unutrašnjosti te tranzita prema europskim odredištima.

Za vikend je na snazi uobičajena ljetna zabrana za teretna vozila, u subotu, (23. kolovoza) od 4 do 14 sati, a u nedjelju (24. kolovoza) od 12 do 23 sata. Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D66 (Pula-Labin-Opatija), D23 (Žuta Lokva-Senj), ali na autocestama i na državnoj cesti D1, zabrana ne vrijedi.

Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija, Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefona, za Android i iOS operativne sustave. Također, ukoliko ovog vikenda krećete na putovanje pogledajte nekoliko savjeta naših mehaničara na ovoj stranici - Savjeti za putovanje i preporuke naših mehaničara.