Održano 11. Međunarodno natjecanje mehaničara u Šibeniku

Objavljeno: 15.9.2014.

U organizaciji Svjetske automobilističke organizacije FIA (Federation Internationale de l' Automobile) i Hrvatskog autokluba, od 9. do 12. rujna, u Šibeniku je održano 11. FIA Međunarodno natjecanje mehaničara na poslovima pomoći na cesti - "FIA ROAD PATROLMEN CONTEST".

Natjecatelji koji su predstavljali svoje nacionalne autoklubove iz 12 zemalja diljem Europe odmjerili su svoja znanja i sposobnosti jedni protiv drugih na zadatcima koje su po treću godinu zaredom osmislili instruktori iz AA-a – autokluba Velike Britanije.

Timovi iz zemalja Europe, a sastavljali su ih po dva mehaničara iz svake zemlje pokazali su svoje znanje u teoretskom i praktičnom dijelu. Ekipe su na različitim tipovima vozilia pokušavali utvrditi kvar i otkloniti ga. Ocijenivao se sistematski pristup, stručno znanje i poznavanje dijelova vozila, upotreba i primjena pomoćnih sredstava, uspjeh pri otklonu kvara na vozilu te posebno odnos prema korisniku (vozaču).

Istaknimo i da su instruktori iz Velike Britanije pod vodstvom Donalda MacSporrana i Phila Webba održali i edukacijska predavanja o hidbrdnim vozilima, blokadi paljenja motora, dijagnozi kvara vozila na cesti i akumulatorima. Sva znanja iz predavanja kasnije su u praktičnom dijelu bila i više nego korisna svim natjecateljima na svih 9 praktičnih zadataka.

Nakon dva dana natjecanja najuspješniji tim na Međunarodnom natjecanju mehaničara u poslovima pomoći na cesti bio je austrijski tim iz ÖAMTC-a Michale Posch i Hans Ramhab, drugo mjesto osvojili su predstavnici belgiskog autokluba TCB-a, dok su predstavnici HAK-a, Marko Aust i Marinko Čović, osvojili respektabilno treće mjesto.

Važnost natjecanju mehaničara u Šibeniku svojim dolaskom iskazali su i vodeći ljudi FIA organizacije i Hrvatskog autokluba: predsjednik FIA Regije I Thierry Willemarck, generalni direktor FIA Regije I Jacob Bangsgaard kao i vodstvo Hrvatskog autokluba predsjednik HAK-a Slavko Tušek i glavni tajnik HAK-a Zvonko Šmuk.

Nagrade najuspješnijim natjecateljima uručili su glavni tajnik Hrvatskog autokluba Zvonko Šmuk i generalni direktor FIA Regije I Jacob Bangsgaard.

Direktor FIA Regije I Jacob Bangsgaard:„Ove godine promijenili smo format natjecanja kako bismo vam pružili još bolji omjer između teorije i praktičnih vještina. Nadam se da ste usavršili svoja znanja u rješavanju zajedničkih problema automobilista te da ćete ta znanja i vještine moći odmah koristiti. Dodatna prednost ovakvog načina intezivnog učenja u tome je što možete koristiti obilno iskustvo vaših kolega. S obzirom da koontinuirano usavršavate kvaliteteu svojih usluga, svaka nas godina sve više približava stalno visokoj kvaliteti pružanja pomoći vozačima. Na kraju se želim zahvaliti našim domaćinima Hrvatskom autoklubu, kao i predstavnicima AA iz Velike Britanije na njihovom znanju koje dijele s nama. Pomažete nam da ovaj događaj bude mjerilo kvalitete za automehaničare. Zahvaljujem se svima na sudjelovanju i želim vam puno sreće u sljedećoj godini pri svim vašim spašavanjima vozača te se nadam da ćemo se opet vidjeti sljedeće godine na istom mjestu kako bismo nastavili s usavršavanjem vještina u pomoći na cesti“ – istaknuo je Jacob Bangsgaard.

„Kao prvo najviše nas se dojmila sama lokacija natjecanja kao i grad Šibenik. Cijeli izazov koji je bio postavljen pred nas na ovom natjecanju pokazao se kao vrlo dobro osmišljen projekt s nimalo laganim zadatcima. Uz sve zadatke i predavanja užitak je bio i razmijenjivati iskustva s kolegama nakon natjecanja.  Ovom prilikom se želimo zahvaliti ÖAMTC-u što su nam dali priliku da uopće sudjelujemo na ovom natjecanju. Zahvaljujemo se i HAK-u, FIA-i, i AA-u što su nam omogućili da pokažemo naše vještine i znanje na ovom jedinstvenom mjestu“ – istaknuli su nakon proglašenja natjecanja pobjednici iz ÖAMTC-a Michale Posch i Hans Ramhab.

Novost na natjecanju bio je i poseban zadatak koji se nije bodovao za ukupnu pobjedu već kao zasebna kategorija. Istruktori iz AA-a pripremili su zanimljiv zadatak pod nazivom “Prijevara na kilometraži” u kojem su mehaničari trebali procijeniti prijeđenu kilometražu na rabljenom vozilu. Najbolje su pretpostavli predstavnici AMZS-a iz Slovenije koji su bili najbliže stvarnoj kilometraži vozila (154 720 km  - greška od samo 2480 km). 

U prilogu, o održanom 11. FIA Međunarodnom natjecanju 2014, možete vidjeti video i fotografije sa stranica FIA-e: