Stručni skup “Mobilnost - naš izbor danas za sutra“

Objavljeno: 18.9.2014.

Hrvatski autoklub i Grad Zagreb, u sklopu europskog tjedna mobilnosti, organizirali su  stručni skup “Mobilnost- naš izbor danas za sutra“.

Stručni skup održan je 17. rujna u prostorijama  Hrvatskog autokluba u Zagrebu. Brojne izlagače i uzvanike uvodnim je govorom pozdravio glavni tajnik Hrvatskog autokluba Zvonko Šmuk te pritom u uvodu istaknuo: „Zahvaljujem se svima na dolasku i na prepoznavanju važnosti ove teme. Cilj ovog stručnog skupa su stručne analize i razmjena iskustva koje će ishoditi smjernice u povećanju mobilnosti građana. Svi zajedno moramo doprinjeti da Zagreb bude jedan od vodećih europskih gradova u takvim aktivnostima“.

Ispred Grada Zagreba uvodnim je rječima stručni skup pozdravio je Krešimir Miletić (Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom). „S ponosom možemo reći da Zagreb u proteklih osam godina koliko sudjeluje u Europskom tjednu mobilnosti niti jednom nije bio izvan prvih 10, dok je 2012. godine dobio i prvu nagradu. Tjedan mobilnosti značajan je projekt u kojem povezujemo sve gradske urede i razne udruge u temi mobilnosti, što je izričito bitno za osobe s invaliditetom“ – u uvodu je rekao Miletić.

Nakon uvodnih riječi otvoren je program stručnog skupa s prezentacijom aktualnog stanja sigurnosti prometa PU Zagrebačke kojeg je prezentirao Viktor Forjan iz MUP-a.

Spolne razlike pri utjecaju prometne marginaliziranosti na svakodnevni život srednjoškolaca grada Zagreba tema je koju je predstavio dr.sc. Slaven Gašparović s Prirodnoslovno- matematičkog fakulteta.

Matko Perović iz Energetskog instituta „Hrvoje Požar“ prezentirao je za okoliš prihvatljivu alternativu motornim vozilima u svrhu dostave robe i tereta kao i za prijevoz putnika, pod nazivom “Dostava roba i usluga električnim biciklima i skuterima - PRO-E-BIKE projekt“.

Projekt koji sufinancira Europska komisija iz fonda Civitas Capital „BoB (Biciklom na autobus) CIVITAS CAPITAL“ predstavile su Željka Pavlović i Darinka Jug iz Grada Zagreba.

Koliko vozača zna pravilno pružiti prvu pomoć saznali smo u zanimljivom izlaganju  dr. Igor Bićanić iz Crvenog križa grada Zagreba, pod nazivom „Edukacija iz prve pomoći u Gradu Zagrebu“.

U sklopu stručnog skupa predstavljena je i demostracija prometno-edukativne interaktivne radionice Hrvatskog autokluba  „Vidi i klikni“. Akciju namijenjenu djeci vrtičke dobi i polaznicima prvih razreda osnovnih škola predstavio je mr.sc. Nenad Zuber Hrvatski autoklub uz pomoć mališana iz dječijeg vrtića „Utrina“.

Demonstrirana je i prezentacija Crvenog križa grada Zagreba i HAK-a uz pomoć studenata medicine pod nazivom  „I ti možeš spasiti život“. Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb provedbom svojih tečajeva, radionica i drugih metoda prenošenja znanja iz prve pomoći nastoji osposobiti što je moguće veći broj stanovnika grada Zagreba kako bi uspješno, pravilno i pravodobno znali pomoći unesrećenoj i/ili naglo oboljeloj osobi kada se za to ukaže potreba.

Olivera Đorđević iz Make Roads Safe Hellas i mr.sc. Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti - Zavod za prometno planiranje, predstavili su program "SENSoR“ - Star Rating Roads for Safety: Results for Consultation with Stakeholders. Vizija projekta SENSoR (South East Neighbourhood Safe Routes) je ‘’Jugoistočna Europa bez cesta sa visokom razinom rizika’’.

Zvonimir Viduka iz tvrtke Altpro d.o.o. predstavio je temu “Nova tehnološka rješenja sigurnosti u gradskom prometu“ u kojoj je predstavio današnje trendove ulaganja u željeznički i tramvajski promet u gradovima s svrhom postizanja i povećanje sigurnosti, mobilnosti i automatizacije.

„Strategije i mjere upravljanja prijevoznom potražnjom“ predstavio jedr. sc. Marko Slavulj s Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u  Zagrebu, Zavod za gradski promet. Slavulj je prezentirao brojne europske strateške dokumente koji se odnose na urbanu mobilnost a potaknuli su provođenje brojnih znanstveno-stručnih projekata vezanih za upravljanje prijevoznom potražnjom.

Filip Prebeg  iz Energetskog instituta „Hrvoje Požar“ predstavio je temu „Strateške smjernice i potencijali e-mobilnosti u Republici Hrvatskoj – platforme za održivi urbani transport“.  Izlaganje je predstavilo iskustva e-mobilnosti kao nove paradigme transporta prepoznate u Hrvatskoj unatrag nekoliko godina a prvi iskorak napravio je Grad Zagreb sa svojom strategijom e-mobilnosti.

Ekološki zaštićene zone – tema je koju je prezentirao mr.sc. Krešimir Viduka iz Hrvatskog autokluba. 

Staklenički plinovi nastali kao nusproizvod eksploatacije vozila već odavno su prepoznati kao problem koji utječe na globalne klimatološke promjene.