Sigurno u školu s HAK-om

Objavljeno: 19.9.2014.

Hrvatski autoklub, Autoklub Siget, Policijska uprava zagrebačka i Grad Zagreb obilježili su početak nove školske godine s tradicionalnom prometno - edukativnom akcijom „Sigurno u školu s HAK-om“.

Centralna akcija održana je 12. rujna na središnjem zagrebačkom trgu bana Jelačića koji se nakratko pretvorio u poligon za najmlađe sudionike prometu, djecu od tri do osam godina, koja su sklopu akcije „Sigurno u školu s HAK-om' vozila utrku na biciklima, rolama, i romobilima.

Cijela akcija održava se, kao i svake godine, s početkom nove školske godine i s ciljem senzibiliranja javnosti za povećanim oprezom u prometu zbog velikog broja djece od kojih neka po prvi puta samostalno sudjeluju u prometu. Akcija Hrvatskog autokluba ove je godine provedena u 32 grada i više od 40 škola koja su posjetili predstavnici Autoklubova diljem Hrvatske.

Sva djeca, koja su sudjelovala u akciji i pokazala svoje znanje, nagrađena su prigodnim darovima. Za glazbeni program bili su kao zaduženi Zagrebački mališani koji su odlično zabavljali sve prisutne s pjesmom dok je policija organizirala izložbeni prostor na kojem je posjetiteljima predstavila vozila i opremu koja se koristi u nadzoru prometa.


AK Rijeka

Dan kasnije u subotu, 13. rujna u Rijeci na Jadranskom trgu održan je središnji događaj prometno-preventivne akcije Autokluba Rijeka "Sigurno u školu s HAK-om". Sudjelovala su djeca od 3 do 8 godina i pokazala  svoju vještinu u vožnji biciklima, rolama, romobilima te kroz druženje, igru i zabavu naučila osnove sigurnog kretanja u prometu.

Cestovni promet će uvijek pratiti prometne nesreće, ali ulaganjem u sigurnost cestovnog prometa i sustavnim radom na prometnoj prevenciji može ih se znatno smanjiti, po broju i po posljedicama.

S obzirom da prometni odgoj nije dio redovite školske nastave mora se ulagati mnogo truda da bi učenici kao svoju slobodnu aktivnost izabrali učenje prometa, te smo razvili takve projekte koji će omogućiti učenje prometa izvan školskog sustava.

Akcijom se već 16. godinu za redom obilježava početak školske godine s ciljem senzibiliziranja javnosti, a posebno vozača na povećanje tolerancije i kulture u prometu te povećanog opreza kad su u pitanju djeca, pogotovo u blizini škola, vrtića i igrališta, upozorenja na početak školske godine kada se kao novi i neiskusni sudionici u prometu pojavljuju cijela nova generacija djece – polaznici prvih razreda, edukacije roditelja kako trebaju pripremiti djecu za sigurno kretanje putem od kuće do škole i nazad.