Zamjena ljetnih guma u Automoto klubu Maksimir

Objavljeno: 25.9.2014.

Vozači koji gume svojih automobila čuvaju u neprikladnim prostorima kao što su balkoni, tavani, podrumi ili garaže, od ove jeseni moći će ih pohraniti skoro besplatno u prostorijama s kontroliranim uvjetima. 

Kod prve zamjene tzv. ljetnih guma zimskima Automoto klub Maksimir je organizirao pohranu nepotrebnih vansezonskih guma na vrijeme od šest ili dvanaest mjeseci za samo jednu kunu. Vozači zainteresirani za čuvanje mogu se već sada javiti telefonom u AMK Maksimir (tel. 23 18 442 ili 23 04 029). Pravo na korištenje tako velike pogodnosti imaju svi članovi tog autokluba, kao i građani koji će to tek postati.

Dosadašnji način nekontroliranog čuvanja guma kotača automobila više nije prihvatljiv zbog racionalnih i ekoloških razloga. Gume koje su izložene toplini, propuhu, velikoj hladnoći, vlazi i djelovanju ozona prerano stare. Vlaga prodire u unutrašnjost guma i pospješuje koroziju čeličnog korda. Najpovoljnije su temperature u zatvorenim prostorijama od 7 do 18 stupnjeva Celzijevih. Pohranjenim gumama nije mjesto u prostorijama gdje rade električni strojevi, aparati za varenje, a gdje mogu doći i u kontakt s motornim uljem, benzinom i drugim mineralnim tvarima. Slaganje uskladištenih guma jedne na druge izaziva deformacije, a iznenadni požari i zapaljenje guma vrlo negativno utječe na okoliš.

AMK Maksimir