Prometna prognoza za blagdan Sveta tri kralja

Objavljeno: 27.12.2010.

Na svim cestama, posebice gradskim prometnicama, vrlo gust promet očekuje se u srijedu, 5. siječnja, i na Sveta tri kralja, 6. siječnja, Uz izraziti problem, tih dana, oko parkirnih mjesta, posebice u većim gradovima i oko velijkih opskrbnih centara, u podnevnom i poslijepodnevnom dijelu srijede očekuje se i vrlo gust izlaz vozila iz gradova.

Velik broj naših građana i inozemnih turista zbog produženog vikenda sve do iza Sveta tri kralja, u nedjelju, 9. siječnja 2011. godine, ispunit će - u povratku kućama - važnije državne ceste i autoceste. Među njima i znatan broj hrvatskih skijaša. Očekuje se gust promet na naplatnim kućicama autocesta u Lučkom, Ivanjoj Reci, Karlovcu... a posebice na graničnim prijelazima (na ulazu/izlazu) Bregana, Macelj, Rupa, Pasjak, Kaštel i Plovanija, Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Bajakovo, Vinjani...

Slično se očekuje i u subotu, 15., odnosno u nedjelju, 16. siječnja.

Na D8, Jadranskoj magistrali, cestama D66, Pula-Raša-Opatija, D21, Kaštel-Buje-čvor Kanfanar, D23, Žuta Lokva-Senj, D39, Šestanovac-Dupci, D9, Metković-Opuzen... zabrana je prometa teretnim motornim vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, u srijedu (5. siječnja) od 15 do 23 sata i na blagdan Sveta tri kralja, 6. siječnja od 14 do 23 sata.

Očekuje se gust i kamionski promet između Hrvatske i susjednih zemalja. U smjeru ili iz Slovenije, Italije i Austrije odnosno Bosne i Hercegovine i Srbije.

U dane blagdana i vikenda, valja voziti oprezno, kako u gradskoj vožnji (susretljivo, strpljivo i bistre glave) tako i na autocestama. S prilagođenom vožnjom glede kolnika i vremenskih uvjeta.

Moguća kiša ili snijeg, odnosno poledica, posebice u unutrašnjosti i u gorju, vjetar u priobalju,... tek su dio čimbenika koji će utjecati na promet.

Budu li vladali zimski uvjeti, savjetujemo svima, koji će u te dane voziti po našim i cestama u susjednim državama, neka pripreme svoje vozilo za zimske uvjete a naglašavamo kako je zimska oprema (četiri zimske gume) najsigurniji čuvar vozača.

Uz naše ceste spomenimo i važnije prometnice u inozemstvu na kojima se očekuje vrlo jak promet: u Austriji su to, prije svih,Tauern-, Inntal- i Brennerautobahn, ceste u Tirolu i oko Salzburga, u Italiji sjeverna Tangentiala, odnosno ceste prema Austriji i Švicarskoj, a u Švicarskoj područja Gottharda, St. Gallena i Zuricha. Riječju, na sniježnim odnosno ski-cestama, na kojima se očekuje i znatan broj vozila u vlasništvu hrvatskih građana.

Hrvatski autoklub, sa svojim Informativnim centrom, mehaničarima i prijevoznicima na usluzi je vozačima 24 sata dnevno. Telefon 1987 je za pomoć na cesti, a 062 777 777 za prometne informacije, a web-stranica je hak.hr. Naše informacije prenose i radio-valovi: 2. programa Hrvatskog radija i 40-ak lokalnih radiopostaja.

Nikša Bjelajac

voditelj Informativnogcentra HAK-a