Obilježavanje Svjetskog dana vida

Objavljeno: 7.10.2014.

Hrvatski autoklub i Essilor u suradnji sa Savezom slijepih Hrvatske i Udrugom pasa vodiča slijepih obilježavaju Svjetski dan vida, 9. listopada 2014. te pozivaju građane na informiranje o unaprjeđenju vida te besplatnu provjeru vida u subotu, 11. listopada na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 10 do 13 sati.

Svjetski dan vida je globalno događanje s ciljem senzibiliziranja javnosti i podizanja svijesti o važnosti dobrog vida, prevencije i pravovremene korekcije. Obilježava se drugog četvrtka u listopadu svake godine. I ove godine Hrvatski autoklub i tvrtka Essilor, vodeći svjetski proizvođač naočalnih leća, aktivno su se uključili u promoviranje ovog dana kako bi informirali građane o potrebi preventivnog djelovanja.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 80% od ukupno 45 milijuna slijepih osoba u svijetu starije je od 50 godina, velikom većinom žive u zemljama s niskim prihodima te su suočeni s barijerama u ostvarivanju potrebne zdravstvene skrbi.
Mnoga kronična stanja koja dovode do sljepila mogu se jednostavno i jeftino tretirati ili izliječiti.

Nekoliko testiranja kvalitete vida naših vozača, koje su proteklih godina proveli Essilor i njegovi partneri Hrvatski autoklub i Tifon, pokazalo je kako mnogi domaći vozači imaju probleme s vidom što je potencijalno vrlo opasno u prometu. Primjerice, čak 58 posto sudionika izjavilo je kako ima problema s vožnjom noću, a takvih je vozača u skupini starijoj od 40 godina čak 70 posto.

Slično je testiranje ove godine Essilor proveo u suradnji s INA-om te su potvrđeni loši rezultati iz ranijih provjera prema kojima smo lošiji od europskog prosjeka. Pokazuje se kako gotovo trećina naših vozača, njih 28%, nema optimalan vid te predstavljaju opasnost na cesti, a 6,5% sudionika testiranja ima vid gori od zakonski propisanog. Čak 120.000 naših vozača, stoga, uopće ne bi smjelo upravljati automobilom. Poražavajuće je i što 13% sudionika testiranja uopće ne kontrolira svoj vid, a 46% ga ne kontrolira dovoljno često.

Stoga pozivamo naše sugrađane, posebice vozače, da nam se pridruže u obilježavanju Svjetskog dana vida na zagrebačkom Cvjetnom trgu u subotu 11. listopada od 10 do 13 sati. U suradnji sa Savezom slijepih Hrvatske i Udrugom pasa vodiča slijepih moći će se informirati o problemima slijepih i slabovidnih osoba u našoj zemlji te provjeriti stanje vlastitog vida, a vozači će moći iskušati 'pijane naočale' Hrvatskog autokluba te uz povez na očima i psa vodiča na trenutak doživjeti kako je to biti bez vida.