Vikend uoči Martinja

Objavljeno: 7.11.2014.

Krštenje mladoga vina, popularno Martinje, slavit će se predstojeći vikend od 7. do 9. studenoga. Hrvatski autoklub upozorava sve, a osobito mlade vozače da nakon konzumacije mladog vina ne sjedaju za upravljač svog vozila.

Običaj krštenja mladog vina koji se slavi ponajprije u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji i Istri, zna završiti tragično jer ceste koje vode do izletišta i restorana znaju biti uske i ne osvjetljene. Alkohol povećava samopouzdanje, smanjuje osjećaj odgovornosti, usporava reakcije vozača pa je stoga, najpogubniji čimbenik najtežih prometnih nesreća.

Vozačima jedino možemo savjetovati da nakon konzumacije ne voze svoje vozilo, da idu pješice, koriste javni gradski prijevoz ili usluge taksi službi. Također, ukoliko ih je više u društvu, da se dogovore oko toga tko će ostati hladne i trijezne glave kako bi ih sigurno i u jednom komadu vratio do njihovih domova. Vozači, ne sjedajte za upravljač vozila još najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića. Onima koji će se ovog vikenda naći na našim prometnicama, bez obzira slave li Martinje ili ne, savjetuje se opreznija i sporija vožnja.

MUP RH je objavio statistiku za prvih deset mjeseci 2014. godine kada su vozači pod utjecajem alkohola prouzročili ukupno 3.469 prometnih nesreća, od čega 48 prometnih nesreća s poginulim osobama, 1.483 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 1.938 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno su stradale 52 osobe, 485 je zadobilo teške, a 1.611 lakše tjelesne ozljede.

MUP RH, kao i svake godine, i ovoga martinjskog vikenda najavljuje pojačani nadzor svih sudionika u prometu, posebice vozača.Hrvatski autoklub savjetuje vozačima: Pijete li, ne vozite. I taxi je jeftiniji od štete koja može nastati.

Informativni centar Hrvatskog autokluba